Sovesyke, infeksjonssykdom som skyldes protozoene Trypanosoma brucei gambiense og Trypanosoma brucei rhodesiense. Førstnevnte forekommer i Vest- og Sentral-Afrika, og sistnevnte i østlige deler av Afrika. Reservoaret for protozoene er husdyr og/eller ville dyr, og de overføres til mennesket med tsetsefluer.

Ca. 50 mill. mennesker lever i tsetsebeltet, dvs. risikosonen for sovesyke, og infeksjonen utgjør en trussel i 36 land i Afrika. Hvert år infiseres anslagsvis 300 000 mennesker. Prevalensen varierer fra land til land og også i innenfor hver land. De siste årene har det særlig vært epidemier i Kongo, Sudan og Angola, men sykdommen utgjør et alvorlig helseproblem også i en rekke andre land.

På stikkstedet dannes ofte, særlig ved den østafrikanske formen, en hevelse og eventuelt et sår. Fra primærlesjonen kan protozoene spre seg og gi og allmennsymptomer og sykdomssymptomer fra en rekke andre organer, men etter hvert spesielt fra hjerne og hjernehinner. Pasienter som utvikler hjernehinne- og hjerneaffeksjon (meningoencefalitt), får økende tretthet og andre nevrologiske symptomer, og etter hvert bevissthetstap, derav navnet sovesyke. Forløpet ved den vestafrikanske formen er vanligvis mer langtrukkent enn ved den østafrikanske.

Diagnosen stilles sikrest ved å påvise parasitter i blod, cerebrospinalvæske eller lymfeknuteaspirat (dvs. det man kan suge ut med sprøyte og nål fra en lymfeknute), men serologiske undersøkelser (se serologi) kan også gi sterke holdepunkter for diagnosen.

Medikamentene som brukes i behandlingen av sovesyke, har betydelige mangler eller har vært beheftet med betydelige bivirkninger. Det er et klart behov for nye og bedre medikamenter.

Når man skal velge medikamentell behandling, er det svært viktig å avgjøre om infeksjonen har gått over fra blod til sentralnervesystemet. Ubehandlet vil pasienter med sovesyke dø av betennelsen/infeksjonen i hjerne og hjernehinner (menigoencefalitt).

Selv om sovesyke er et betydelig helseproblem i deler av Afrika, er risikoen for å bli smittet av sovesyke under opphold i Afrika erfaringsmessig liten. Man må derfor tilstrebe å redusere mengden tsetsefluer og unngå å bli stukket av fluene. Det finnes ingen vaksine, men Bill Gates har donert penger som skal brukes til vaksineutvikling.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.