sovesyke (Trypanosomiasis)

Artikkelstart

Sovesyke, infeksjonssykdom som skyldes protozoene Trypanosoma brucei gambiense og Trypanosoma brucei rhodesiense. Førstnevnte forekommer i Vest- og Sentral-Afrika, og sistnevnte i østlige deler av Afrika. Reservoaret for protozoene er husdyr og/eller ville dyr, og de overføres til mennesket med tsetsefluer.

Utbredelse

Ca. 50 mill. mennesker lever i tsetsebeltet, dvs. risikosonen for sovesyke, og infeksjonen utgjør en trussel i 36 land i Afrika. Hvert år infiseres anslagsvis 300 000 mennesker. Prevalensen varierer fra land til land og også i innenfor hver land. De siste årene har det særlig vært epidemier i Kongo, Sudan og Angola, men sykdommen utgjør et alvorlig helseproblem også i en rekke andre land.

Symptomer

På stikkstedet dannes ofte, særlig ved den østafrikanske formen, en hevelse og eventuelt et sår. Fra primærlesjonen kan protozoene spre seg og gi og allmennsymptomer og sykdomssymptomer fra en rekke andre organer, men etter hvert spesielt fra hjerne og hjernehinner. Pasienter som utvikler hjernehinne- og hjerneaffeksjon (meningoencefalitt), får økende tretthet og andre nevrologiske symptomer, og etter hvert bevissthetstap, derav navnet sovesyke. Forløpet ved den vestafrikanske formen er vanligvis mer langtrukkent enn ved den østafrikanske.

Diagnosen

Diagnosen stilles sikrest ved å påvise parasitter i blod, cerebrospinalvæske eller lymfeknuteaspirat (dvs. det man kan suge ut med sprøyte og nål fra en lymfeknute), men serologiske undersøkelser (se serologi) kan også gi sterke holdepunkter for diagnosen.

Behandling

Medikamentene som brukes i behandlingen av sovesyke, har betydelige mangler eller har vært beheftet med betydelige bivirkninger. Det er et klart behov for nye og bedre medikamenter.

Når man skal velge medikamentell behandling, er det svært viktig å avgjøre om infeksjonen har gått over fra blod til sentralnervesystemet. Ubehandlet vil pasienter med sovesyke dø av betennelsen/infeksjonen i hjerne og hjernehinner (menigoencefalitt).

Forebygging

Selv om sovesyke er et betydelig helseproblem i deler av Afrika, er risikoen for å bli smittet av sovesyke under opphold i Afrika erfaringsmessig liten. Man må derfor tilstrebe å redusere mengden tsetsefluer og unngå å bli stukket av fluene. Det finnes ingen vaksine, men Bill Gates har donert penger som skal brukes til vaksineutvikling.

Kommentarer (2)

skrev Marit Sletten

Eg meiner framstillinga av utbredelsen av sjukdomen står i kontrast til den som mellom anna NHI, WHO og Leger uten grenser har på sine sider. (https://legerutengrenser.no/glemte-kriser/sovesyke-nesten-utryddet.html, https://nhi.no/livsstil/reise/afrikansk-sovesyke-trypanosomiasis/?page=3)
Blant anna når det gjeld talet på tilfeller i året er det forskjellig tilnærming. LUG skriv 2184 rapporterte tilfeller i 2016. Denne artikkelen har 300 000 som talet på personar som blir infisert. Er dette fordi det er 300 000 som blir infisert, men at det blir utbrot av sjukdomen hjå kun 2184 av desse? I så fall lyt dette påpeikast i artikkelen.

skrev Synøve Kamøy

Hei, Marit! Takk for at du har gjort oss oppmerksom på dette. Vi retter det opp med en gang! MVH Synøve Kamøy, medisinsk redaktør.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg