spolebenet

Spolebenet er benet i underarmen som ligger på tommelfingersiden. Det er en av underarmens to rørknokler.

Faktaboks

Også kjent som

radius

Spolebenet har et trekantet tverrsnitt og er tykkest i den nederste (distale) enden, som står i eggleddforbindelse med båtbenet (os scaphiodeum) og månebenet (os lunatum) i håndroten. Her har spolebenet et lite benfremspring (processus styloideus) mot tommelfingeren. Den distale leddflaten står litt på skrå, med tommelfingersiden fremst, og samtidig vendt litt mot håndflatesiden, noe som – sammen med ligamentene – bidrar til at vi får større bevegelsesutslag mot lillefingersiden (ulnardeviasjon) og mot håndflatesiden (palmarfleksjon). I den distale enden, nær håndleddet, danner spolebenet en dreieleddforbindelse med albuebenet (distale radioulnarledd).

I knokkelens øvre (proksimale) ende danner leddhodet (caput radii) leddforbindelse med både overarmsbenet (humerus) og albuebenet (ulna). Hodet er her formet som en spole, som dermed har gitt knokkelen navn. Leddforbindelsen med overarmsbenet er formet som et kuleledd med den konkave leddpannen i midten av «spolen», mens forbindelsen med albuebenet er et dreieledd (proksimale radioulnarledd). Denne leddkombinasjonen tillater spolebenets bevegelser ved supinasjon og pronasjon, uavhengig av underarmens stilling i albueleddet.

Brudd på spolebenet (radiusfraktur, fractura radii) er en av de vanligste bruddtyper hos mennesket og skjer hyppigst i den distale enden av knokkelen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg