spontan abort

Spontan abort er betegnelse på at svangerskapet avsluttes før fosteret er levedyktig. Noen brukbar definisjon på grensen mellom abort og for tidlig fødsel har vi egentlig ikke. Fremskritt i nyfødtmedisin skyver grensen stadig nedover. Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler utgangen av 22. uke eller fødselsvekt over 500 gram som nedre grense for registrering av fødsel.

Hyppigheten av spontan abort er vanskelig å angi. Av alle egg som blir befruktet, overlever omtrent 40 prosent frem til den tiden kvinnen skulle hatt sin neste menstruasjon, og kan oppdage at hun er gravid. Det er urimelig å kalle dette tapet for aborter. Av de svangerskap som blir fastslått, ender omtrent 15 prosent som en spontan abort. De fleste skjer tidlig i svangerskapet, før tolvte uke.

Den vanligste årsaken til spontan abort er kromosomfeil hos fosteret (over 50 prosent). De andre fordeler seg på en rekke andre årsaker: infeksjoner og hormonforstyrrelser er noen. I det enkelte tilfelle kan årsaken nesten aldri fastslås. Aborter som skjer litt senere i svangerskapet, etter tolvte uke, kan ha andre årsaker. Misdannelser i livmoren, muskelknuter, en svakhet i livmorhalsen som gjør at den gir etter og åpner seg uten at det er rier, er slike mulige årsaker.

En abort ytrer seg som en blødning. Blødningen kan til å begynne med være svak, etter hvert blir den sterkere og det blir rielignende smerter, som sterke menstruasjonssmerter. Etter en tid støtes fosterrester og morkake ut. Når blødningen begynner, vil fosteret i de aller fleste tilfeller allerede være dødt. Ofte har det vært dødt en lang stund og kan knapt nok sees.

Når aborten er over, kan en ultralydundersøkelse avgjøre om livmoren har klart å tømme seg helt. Har den ikke det, kan det bli nødvendig å gjøre en utskrapning. Det kan gjøres i narkose poliklinisk, det vil si uten innleggelse i sykehus. Relativt ofte kan det være blødning tidlig i et svangerskap uten at dette fører til abort. En ultralydundersøkelse viser om det er et levende foster eller ikke. Er det et levende foster, er det over 95 prosent sannsynlighet for at svangerskapet fortsetter.

Tre spontane aborter etter hverandre uten at det har vært fødsel av et barn innimellom kalles habituell abort.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg