status praesens

Artikkelstart

Status praesens er den delen av en pasientjournal hvor pasientens tilstand beskrives slik den observeres av undersøkeren på et gitt tidspunkt. En beskrivelse av anamnesen (sykehistorien) utgjør sammen med status praesens hovedelementene i innkomstnotatet ved innleggelse i sykehus.

Faktaboks

Uttale
stˈatus praˈesens
Etymologi
latin ‘nåværende tilstand’

Tradisjonelt omfattet status praesens i innkomstnotater innledningsvis en allmenn beskrivelse av pasienten med opplysninger om blant annet høyde, vekt, blodtrykk, puls, respirasjon, hudfarge og utslett. Deretter fulgte opplysninger om normale og sykelige funn fra den kliniske undersøkelsen av de enkelte organer og kroppsdeler fra hodet og nedover til føttene. Notatet avsluttet gjerne med opplysninger om resultatene fra laboratorieundersøkelser som ble foretatt ved innleggelsen, og hvilken foreløpig (tentativ) diagnose som undersøkeren stilte.

Denne tradisjonelle oppbygningen av den medisinske journalen var basert på at de medisinske journalene tidligere var på papir. I de elektroniske journalsystemer blir informasjon fra ulike grupper helsepersonell integrert på en helt annen måte enn i den papirbaserte journalen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg