Sukker
Sukker. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

sukker (ernæring)

Sukkerskål
Rent sukker i form av hvitt eller brunt bordsukker tilfører kroppen energi, men ikke andre næringsstoffer.
Sukkerskål
Av /Shutterstock.
Druer
Sukker finnes i mange plantevarer, ikke minst i frukt. Banan og druer har et spesielt høyt sukkerinnhold, ofte over 15 prosent.
Druer
Av /Shutterstock.

Sukker er det som i ernæringsmessig sammenheng kalles 'tilsatt sukker'. Sukker er et vanlig navn for sukrose, også kalt bordsukker. Uttrykket brukes også som fellesnavn på sukkerarter, det vil i praksis si andre monosakkarider og disakkarider, ikke minst fruktose, glukose og laktose (se karbohydrater).

Rent sukker i form av hvitt eller brunt bordsukker tilfører kroppen energi, men ikke andre næringsstoffer. Sirup (for eksempel høyfruktose maissirup) og honning er også tilnærmet rene sukkerkilder, men består i hovedsak av en blanding av fruktose og glukose.

Sukker finnes også i mange plantevarer, ikke minst i frukt. Banan og druer har et spesielt høyt sukkerinnhold, ofte over 15 prosent.

Gjennomsnittlig årlig forbruk av tilsatt sukker i Norge er på omtrent 28 kilo per person, og har minket jevnt siden årtusenskiftet. Kilder er sukker til matlaging i egen husholdning, brus, godteri og ferdigkjøpt saft og syltetøy.

I Sosial- og helsedirektoratets anbefalinger fra 2004 anbefales det at tilsatt sukker bør begrenses til ti prosent eller mindre av energiinntaket. Begrensing av sukkerinntaket er særlig viktig for barn og voksne med lavt energiinntak for å sikre tilstrekkelig tilførsel av næringsstoffer og for å minske risikoen for overvekt og karies.

Et høyt sukkerinntak kan føre til karies og overvekt, og øker risikoen for sykdommer som diabetes type 2 og hjerte- og karsykdommer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Michal Skalski

Hei. Jeg lurer på hva som er positivt med sukker? Hadde vært fint om jeg fikk svar. Tusen takk:)

svarte Birger Svihus

Hei Michal Skalski, Takk for spørsmålet. Sukker gir energi til kroppen, akkurat som fett og stivelse. Siden den kvantitativt viktigste grunnen til at vi spiser er for å få i oss energigivende næringsstoffer, kan det dermed sies at en positiv egenskap ved rent sukker er at det gir energi. Hovedproblemet er at mange får i seg for mye energi, og at ikke minst høyt sukkerinntak gjennom drikke og mat er en viktig grunn til dette. En annen ulempe med rent sukker er at det ikke inneholder andre næringsstoffer vi trenger, så som vitaminer og mineraler. Om man er fysisk aktiv, for eksempel under lange og utmattende treningsøkter, kan inntak av sukker være positivt. Dette skyldes at det raskt og lett tas opp i kroppen, og at det er lett å blande med vann. Med vennlig hilsen Birger Svihus

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg