Sukker er det som i ernæringsmessig sammenheng kalles 'tilsatt sukker'. Sukker er et vanlig navn for sukrose, også kalt bordsukker. Uttrykket brukes også som fellesnavn på sukkerarter, det vil i praksis si andre monosakkarider og disakkarider, ikke minst fruktose, glukose og laktose (se karbohydrater).
Rent sukker i form av hvitt eller brunt bordsukker tilfører kroppen energi, men ikke andre næringsstoffer. Sirup (for eksempel høyfruktose maissirup) og honning er også tilnærmet rene sukkerkilder, men består i hovedsak av en blanding av fruktose og glukose.
Sukker finnes også i mange plantevarer, ikke minst i frukt. Banan og druer har et spesielt høyt sukkerinnhold, ofte over 15 prosent.
Gjennomsnittlig årlig forbruk av tilsatt sukker i Norge er på omtrent 28 kilo per person, og har minket jevnt siden årtusenskiftet. Kilder er sukker til matlaging i egen husholdning, brus, godteri og ferdigkjøpt saft og syltetøy.
I Sosial- og helsedirektoratets anbefalinger fra 2004 anbefales det at tilsatt sukker bør begrenses til ti prosent eller mindre av energiinntaket. Begrensing av sukkerinntaket er særlig viktig for barn og voksne med lavt energiinntak for å sikre tilstrekkelig tilførsel av næringsstoffer og for å minske risikoen for overvekt og karies.
Et høyt sukkerinntak kan føre til karies og overvekt, og øker risikoen for sykdommer som diabetes type 2 og hjerte- og karsykdommer.
Kommentarer (2)
skrev Michal Skalski
svarte Birger Svihus
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.