svangerskapskvalme

Artikkelstart

Svangerskapskvalme er en tilstand der kvalme og oppkast i svangerskapet er så kraftig at det interfererer med et normalt liv, hindrer nødvendig ernæring og fører til elektrolyttforstyrrelse og vekttap, i motsetning til morgenkvalme som er svært vanlig. Uten behandling kan hyperemesis være en alvorlig tilstand som i verste fall kan føre til døden.

Faktaboks

Også kjent som

latin hyperemesis gravidarum

Hyperemesis rammer 1–3 prosent av svangerskap, varierende etter diagnostiske kriterier og i etniske grupper. Høy forekomst er rapportert i folkegrupper fra Asia, Midtøsten og Afrika sør for Sahara. Det er hyppigere hos unge førstegangsgravide. Røyking ser ut til å gi en viss beskyttelse. Det er økt hyppighet av jentefostre i svangerskap med hyperemesis, uten at man vet noe om hvorfor.

Årsaker

Det mangler ikke hypoteser om årsaken, men noen god forklaring finnes ikke. Tidligere ble det lagt vekt på psykiske årsaker, men denne hypotesen er nå helt forkastet.

Arvelighet ser ut til å være viktig. Kvinner som har hyperemesis, kan mye oftere fortelle om en mor eller en søster som har hatt det, enn kvinner uten hyperemesis. I den siste tiden har to gener kommet i søkelyset: GDF15 og IGFBP7. Begge disse genene spiller en rolle i appetittregulering og i utviklingen av morkaken. Dette kan passe med at risikoen for spontanabort er lavere hos kvinner med hyperemesis.

Hormoner har også vært med i hypoteser om årsaken. Humant choriongonadotropin (hCG) produseres av morkaken, med en topp i de første månedene av svangerskapet, som korrelerer med når hyperemesis opptrer. Hyperemesis er hyppigere ved tvillingsvangerskap og ved blæremola, som medfører høyt hCG-nivå. En assosiasjon behøver imidlertid ikke å bety en årsakssammenheng. En sammenheng med nivåene av østrogen og progesteron har også vært undersøkt, uten at det ble funnet noen forklaring her.

Bakterien Helicobacter pylori påvises fem ganger oftere hos kvinner med hyperemesis, men denne assosiasjonen kan heller ikke i seg selv forklare tilstanden.

Behandling

Hyperemesis krever ofte sykehusinnleggelse. Det primære da er intravenøs korrigering av væskebalanse og elektrolytter. Kvalmen blir forsøkt behandlet med kvalmestillende midler. Å sørge for adekvat ernæring er et viktig mål, og hvis matinntaket ikke er adekvat over tid, er det aktuelt med intravenøs ernæring. En fryktet komplikasjon er Wernickes encefalopati, som skyldes mangel på B-vitaminet tiamin. Dette vitaminet må derfor tilføres.

Fosteret

Lav vektøkning i svangerskapet hos kvinner med hyperemesis har sammenheng med lav fødselsvekt og for tidlig fødsel. Kvinner med hyperemesis som har normal vektøkning, har ikke slik økt risiko. Den økte risikoen for lav fødselsvekt er den samme hos kvinner uten hyperemesis med lav vektøkning. Det er dermed ingen grunn til å tro at det er sykdommen i seg selv som er årsaken.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev John Engebretsen

Hyperemesis kommer fra gresk — bør føyes til.

svarte Halvard Hiis

Hei, John. Takk for kommentaren. Det er nå rettet opp. Hilsen Halvard i redaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg