sykehusreformen

Artikkelstart

Sykehusreformen var en reform som innebar at eierskapet for alle offentlige sykehus, psykiatriske institusjoner, ambulansetjenester, rusomsorg under spesialisthelsetjenesten med mer ble overført fra fylkeskommunene til staten fra 1. januar 2002. Reformen ble vedtatt av Stortinget ved lov om helseforetak av 15. juni 2001.

Det ble etablert regionale helseforetak som igjen eier enkeltsykehusene, som kalles helseforetak. Disse er fristilt fra forvaltningen. Departementet kan ikke gripe inn i den daglige driften ved sykehusene, men saker av vesentlig betydning skal forelegges departementet. Departementet kan gi overordnede retningslinjer.

Ved omorganiseringen i 2002 ble det etablert fem regionale helseforetak i Norge. Fra 2007 ble to av foretakene Helse Sør og Helse Øst, slått sammen til Helse Sør-Øst. I dag er det dermed fire slike foretak.

  • Helse Nord (med administrasjonssted Bodø)
  • Helse Midt-Norge (med administrasjonssted Stjørdal)
  • Helse Vest (med administrasjonssted Sandnes)
  • Helse Sør-Øst (med administrasjonssted Hamar)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Babak Siami

Ble ikke Helse Sør og Helse Øst slått sammen til Helse Sør-Øst for noen år tilbake (ca 2007-2008?)

skrev Geir Sverre Braut

Det er helt rett. Artikkelen i SML er overført fra papirversjonen, som kom ut før denne endringen skjedde. Derfor er dette ikke tatt med i SML-artikkelen. Artiklene om helseforetakene i Store Norske Leksikon (SNL) skal snart oppdateres, og da skal dette fanges opp. Med vennlig hilsen Geir Sverre Braut

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg