Sykemelding er en erklæring til arbeidsgiver eller NAV om at en person er syk og arbeidsufør og dermed har rett til sykepenger. Sykemelding må som hovedregel skrives av en lege. Foruten leger, kan kiropraktorer og manuellterapeuter sykemelde pasienter i inntil tolv uker. Tannleger kan skrive sykemelding i forbindelse med tannbehandling eller sykdom i munnen og kjeveleddet.

Faktaboks

Også kjent som
sykmelding

Ved korte fravær har lønnstakerne rett til å erstatte sykemeldingen med en egenmelding om arbeidsuførhet på grunn av sykdom. Varer sykdommen mer enn tre kalenderdager, må sykefraværet dokumenteres av lege i form av en sykemelding, og egenmelding kan bare leveres inntil fire ganger i året.

Lønnstakere som arbeider i virksomheter som er tilsluttet IA-avtalen har en utvidet rett til egenmelding. De kan nytte egenmelding for samlet inntil 24 dagers fravær per år, og her kreves legeerklæring (sykemelding) først etter åtte dagers fravær.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg