Symbiose, et mer eller mindre tett samliv mellom to organismer (symbionter) av forskjellig art. I snever forstand blir ordet symbiose brukt bare om samlivsforhold der begge arter har gjensidige fordeler og hvor samlivet er meget intimt. Symbiose brukes nå helst i den opprinnelige, vide økologiske betydningen, som dekker alle typer samlivsformer mellom forskjellige arter. I denne forstand omfatter symbiose følgende samlivsformer:

Den ene parten har fordel, mens den andre ikke, eller i liten grad, påvirkes, f.eks. amøben Entamoeba gingivalis i belegget på tennene. Forholdet består som regel i at den ene parten («gjesten» = kommensalen) lever i eller på den andre (verten) og fritt får forsyne seg av den andres mat.

Begge parter har fordeler av samlivet. I snever forstand er forholdet obligatorisk og gjensidig avhengig (= symbiose i snever betydning). Når forholdet ikke er obligatorisk, kalles det en protokooperasjon.

Den ene partneren (parasitten) har nytte av forholdet, mens den andre (verten) er skadelidende.

Den ene organismen bruker den andre kun som transportmiddel.

Det er ikke alltid lett i praksis å plassere en aktuell organisme i dette systemet. Samlivsformer kan også variere med livssyklus. Betegnelsen parasitt brukes derfor ofte om alle organismer som lever på eller i en annen organisme, uten hensyn til definisjonene ovenfor.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.