Tarmbakterie, tarmenes normalflora, fellesbetegnelse på bakterier som vanligvis lever i tarminnholdet, først og fremst i tykktarmen. Tarmbakterier spiller en viktig rolle i fordøyelsen.

Tarmbakteriene lever av og nedbryter slaggstoffer fra maten og stoffer som skilles ut i tarmen, slik som gallesalter og gallefargestoffer. De gjør nytte ved å produsere stoffer, for eksempel vitaminer, som vertsorganismen trenger. De bidrar også til å holde veksten av skadelige bakterier nede.

Anaerobe bakterier dominerer tarmfloraen i tykktarmen, særlig Bacteroides. Av aerobe bakterier finner man særlig gramnegative stavformede bakterier, blant annet Escherichia coli. Bakterier utgjør omtrent halvparten av avføringsmassen, anslagsvis 1010–12 bakterier per gram avføring.

Noen tarmbakterier (tyfoid-, paratyfoid- og dysenteribakteriene) fremkaller sykdom. Det kan også forekomme andre sykdomsfremkallende bakterier (tarmpatogene bakterier), for eksempel i forbindelse med matforgiftning.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.