tegnspråk

Tegnspråk, språk som artikuleres ved hjelp av håndbevegelser, ansiktsuttrykk og kroppsholdning og som oppfattes gjennom synet, i motsetning til tale som oppfattes gjennom hørselen; brukes i kommunikasjon med døve. Tegnspråk er et selvstendig språk som er bygd opp helt uavhengig av talespråket, men som i likhet med talespråket, er nasjonalt, dvs. at nasjonale tegnspråk er forskjellige språk som innbyrdes ikke er forståelige.

Struktur

Norsk tegnspråk er bygd opp av 27 forskjellige håndformer med betydningsdifferensierende funksjon. I tillegg til disse vil armenes plassering i forhold til kropp og hode, bevegelser av hode, øyenbryn, øyne, munn og kroppen for øvrig avgjøre hvilken betydning de forskjellige håndformene skal ha.

Mens talespråket er sammensatt av språklyder (fonemer) som følger etter hverandre i tid, vil tegnspråket gi informasjon fra håndformer, mimikk og andre kroppsbevegelser samtidig.

Status

Norsk tegnspråk er et minoritetsspråk med offisiell status i Norge og er førstespråket (morsmålet) til de fleste døve. Hørselhemmede (døve) barn med tegnspråk som førstespråk, har siden 1997 hatt rett til grunnskoleopplæring i og på tegnspråk på linje med andre språk som norsk og engelsk.

Historikk

Man vet ikke sikkert når norsk tegnspråk ble utviklet, men allerede i 1825 opprettet Andreas Christian Møller som selv var døv, den første døveskolen i landet, Trondhjems Døvstumme-Institut.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg