Telepati, det fenomen at en tanke hos en person kan oppfattes av en annen uten vanlig fysisk kommunikasjon.

I hvilken grad tankeoverføring kan forekomme, er omstridt. Mange rapporter fra enkeltpersoner taler imidlertid for at tankeoverføring er et reelt fenomen. F.eks. vil de fleste ektefeller kunne fortelle at de ikke sjelden opplever at den andre plutselig kan begynne å snakke om eller ta opp et tema som de selv akkurat tenkte på. Det finnes også mange troverdige rapporter om at en person plutselig kan få en uro knyttet til en annen person som står dem nær, og hvor det senere viser seg at vedkommende var i nød. Psykoterapeuter som har etablert god kontakt med en pasient, kan oppleve at de plutselig for sitt indre får konkret informasjon om bestemte forhold som det viser seg at pasienten nettopp tenkte på. Skeptikere hevder at slike fenomener dels skyldes tilfeldigheter, dels at personer som er nært knyttet til hverandre, eller som samarbeider følelsesmessig over tid, kan lære å assosiere ved de samme ytre stimuli eller hendelser, og slik tilsynelatende overføre tanker til hverandre.

Om telepati eksisterer, og i tilfelle hvordan det foregår, har vært gjenstand for mye forskning uten at forskningen har kunnet gi noe endelig svar. Forsøk hvor man har satt personen med telepatiske evner i kobberrom for å kunne fange opp selv de minste former for energi, har ikke kunnet påvise noen fysisk energioverføring med de målemetoder man har hatt til rådighet. Samtidig har personer med særlige telepatiske evner kunnet gjengi f.eks. tall eller farge i en kortstokk som en annen tenker på, med større treffsikkerhet enn det som kan forklares som statistisk tilfeldighet. Treffsikkerheten har imidlertid aldri vært fullstendig.

På grunnlag av de rapporter som er gitt, og de observasjoner som er gjort, er det mulig at telepati er et reelt fenomen uten at man i dag kan si hva fenomenet består i. Hvis dette er tilfelle, synes telepati å være en rudimentær egenskap som de fleste nok kan ha, men som er utviklet i liten grad og som først og fremst kommer til uttrykk når man er i en spesiell sinnstilstand og da i nær kontakt med personer som man er særlig følelsesmessig knyttet til (jf. ekstrasensorisk persepsjon). Denne formen for telepati må imidlertid skilles fra såkalte telepatiske eller telekinetiske demonstrasjoner i underholdningsøyemed som i virkeligheten er godt gjennomførte lurerier.

Se også parapsykologi, telekinese.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.