Teleradiologi er et system for digital overføring av radiologiske bilder og beskrivelser over større avstander.

Faktaboks

Etymologi
Av gresk tele-, radio- og -logi

Informasjonsteknologien har utviklet seg raskt og ført til store endringer av arbeidsflyten og organiseringen av arbeidet innad i de radiologiske avdelingene og i røntgeninstituttene. Ikke minst har det ført til at bilder og informasjon gjøres raskere tilgjengelig internt i sykehuset og mellom ulike sykehus. Moderne og avansert bildediagnostikk kan i mange tilfeller være viktig for å stille korrekt diagnose og gi rask behandling til pasienten.

Tidligere ble røntgenbildene fremkalt og demonstrert på lystavler for et utvalg av leger før filmene ble lagret i egne konvolutter i røntgenarkivet. Ved behov måtte bildene transporteres med post, drosje eller sammen med pasienten til et annet sykehus. I Norge startet teleradiologien opp tidlig på 1990-tallet med overføring av røntgenbilder fra distriktene i Troms og Finnmark til radiologisk tolkning i Tromsø. I stedet for bistand fra radiolog én dag i uken kunne man nå få radiologisk tolkning av bildene hver dag. Fra midten av 1990-årene ble teknologien bedre, raskere og billigere og utviklingen har videre akselerert. De moderne og avanserte teknikkene på alle felter innen radiologien produserer enorme mengder bildedata. Praktisk talt alle institutter og sykehusavdelinger lagrer og formidler bildemengdene i et PACS (Picture Archiving and Communication Systems).

Utviklingen har gitt enorme fremskritt i samhandling og arbeidsflyt mellom ulike spesialister og institusjoner. Men informasjonsteknologien har sine utfordringer. Det kan være tekniske utfordringer ved overføring av bilder mellom helseregioner med ulike PACS. En annen utfordring er personvern og hvilke regler og begrensninger som skal gjelde ved lagring og overføring av helsedata. Det kan også være en økonomisk og faglig utfordring at bildeundersøkelser må sendes fra perifere sykehus med dårlig bemanning til sentrale institutter og sykehus for å bli vurdert og beskrevet. Det har også vært debatt om mulig bruk av tolkningssentra i lavkostland, begrunnet i økonomi- og effektivitetsgevinster. Slike argumenter har møtt en del motbør i det norske fagmiljø.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg