Thyreoideahormoner, de to jodholdige hormonene trijodtyronin (T3) og tyroksin (T4) samt peptidhormonet kalsitonin som dannes i skjoldbruskkjertelen. Tyroksin og trijodtyronin, som lages i follikkelcellene i skjoldbruskkjertelen, er begge bygd opp av aminosyren tyrosin, og de er unike fordi de i tillegg har bundet til seg fire (T4) eller tre (T3) jodatomer. Kalsitonin produseres i de parafollikulære cellene og deltar i reguleringen av kalsiumstoffskiftet.

Tyroksin og trijodtyronin virker ved å binde seg til spesifikke reseptorer som befinner seg inne i kjernen til målcellene. Bindingen av hormon til reseptor fører til at avlesningen av bestemte gener blir regulert opp eller ned. Trijodtyronin er 3–4 ganger mer potent enn tyroksin, som kan betraktes som et prohormon. Ca. 40 % av tyroksinet som skilles ut fra skjoldbruskkjertelen, omdannes lokalt i målorganene til det aktive trijodtyronin. Siden en så stor andel av det biologisk mest aktive thyreoideahormonet dannes lokalt, kan tilstander hvor skjoldbruskkjertelen ikke syntetiserer nok thyreoideahormoner (hypotyreose), behandles med tyroksin, slik at den lokale reguleringen av nivået av trijodtyronin opprettholdes.

Tyroksin og trijodtyronin har effekter på stoffskiftet i nesten alle organsystemer. De stimulerer varmeproduksjonen og fører til at oksygenforbruket øker. Fysiologiske doser av hormoner stimulerer syntesen av proteiner i muskulatur, mens høye doser fører til økt nedbrytning av proteiner. Den normale effekten av hormonene på proteinsyntesen kan henge sammen med at produksjonen av veksthormon i hypofysen øker og fører til et samvirke mellom tyroksin/trijodtyronin og veksthormon i målorganene.

Karbohydratstoffskiftet påvirkes på den ene side slik at effektene av adrenalin på frigjøring av glukose til blodet stimuleres. På den annen side potenseres effektene av insulin, men nedbrytningen av insulin i leveren øker. Tyroksin og trijodtyronin øker opptaket av glukose fra tarmen.

Nesten alle aspekter av fettstoffskiftet, som syntese, mobilisering og degradering, påvirkes av hormoner. Generelt øker nedbrytningen mer enn syntesen, slik at det blir mindre fettvev og lavere konsentrasjoner av triglyserider, fosfolipider og kolesterol i blodet.

Tyroksin og trijodtyronin gir mange effekter som ligner en aktivering av det sympatiske nervesystem med økt hjertefrekvens og kraftige senereflekser.

Se også hypertyreose, skjoldbruskkjertelen, skjoldbruskkjertelhormoner.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.