Klorose i Euphorbia viguieri av TMV

Tobakksmosaikkviruset (TMV) finnes over hele verden og er et av de vanligste virusene som infiserer planter. Det påvirker en hel rekke planter, inkludert tobakksplanter, tomater og paprika (alle fra nattskyggefamilien) og andre avlinger som frukttrær og vinranker fra ni forskjellige familier. Blant grønnsakene kan agurker, zucchini, meloner, bønner og salatvarianter påvirkes.

Viruset tilhører gruppen av tobamovirus. Det stavformede virionet består av enkelttrådet RNA uten en membrankonvolutt. Den inneholder 2130 identiske kapsomerer (kapsid) som viser spiralformet symmetri. Virusreplikasjonen foregår i cytoplasmaet, virusene akkumuleres ofte for å danne krystallinske strukturer.

Det svært smittsomme viruset overføres mekanisk og er svært motstandsdyktig mot uttørking, varme og mange kjemiske midler. Den kan beholde sin smitteevne i årevis både i sevjen og, for eksempel i fermentert tobakk. Opptil ti millioner viruspartikler kan konsentreres i cellene til infiserte vertsplanter. Systemisk angrep av hele planten begrenser sterkt veksten, forårsaker mosaikklignende vevsskader og fører til gulgrønne flekker på plantens uelastiske blader.

Tobakksmosaikkvirus er et av de klassiske objektene for virusforskning. Allerede i 1892 fant den russiske mikrobiologen D. Ivanowski ut at mosaikksykdommen utløses av en pressesaft som har passert bakteriesikre filtre. I 1935 ble viruset isolert og krystallisert, og i 1956 ble det funnet at viralt RNA alene er smittsomt, noe som beviste at RNA er bæreren av genetisk informasjon. Replikasjonssyklusen er i hovedsak den samme for alle RNA-virus. Først kommer de smittende viruspartiklene inn i cellen via skader. Der blir en del av nukleokapselproteinet strippet bort, og eksponerer en cistron som koder for tidlige proteiner. Ett av disse proteinene induserer en RNA-polymerase kodet i vertsgenomet som replikerer det virale RNA. Først dannes et dobbelttrådet RNA kalt RF-formen, etterfulgt av RNA som ligner RNAet til de infiserte partiklene. Under den påfølgende fasen av eksponentiell replikasjon begynner translasjonen av kapsomerene samtidig. Omtrent 20 timer etter infeksjon er replikasjonen i vertscelleprotoplasten nesten fullført.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg