Røyken fra tobakk, og spesielt fra sigaretter, kan bestå av opptil 3000–4000 forskjellige komponenter, både partikler og gasser. Partiklene inneholder varierende mengder av samme stoffer som i gassfasen, f.eks. nikotin, tjærestoffer og andre kreftfremkallende stoffer som benzen og nitrosaminer. I tillegg er det en rekke mindre flyktige stoffer (fenol, katekol, anilin). Gassfasen inneholder bl.a. irriterende gasser (som formaldehyd, akrolein, ammoniakk) og giftige gasser (f.eks. karbonmonoksid, cyanider). En rekke forbindelser har meget lav luktterskel (bl.a. nikotin), og de flyktige gassene som avgis fører til langvarig lukt fra partikler som fester seg til overflater.

Røyken har forskjellig innhold av helseskadelige stoffer om den kommer fra området nær gloen og direkte ut i omgivelsene, (sidestrømsrøyk, SR) eller har passert resten av sigaretten og filteret og innåndes (hovedstrømsrøyk, HR). De fleste stoffene som f.eks. karbonmonoksid, karbondioksid, metan, ammoniakk, forskjellige pyridiner og kreftfremkallende stoffer foreligger mest i SR, mens f.eks. hydrogencyanid (blåsyregass) finnes mest i HR. Summen av sidestrømsrøyk og den delen av hovedstrømsrøyken (som pustes ut av røykeren, kalles i Norge for tobakksrøyk i omgivelsene (TRO) eller i engelskspråklig litteratur for environmental tobacco smoke (ETS). Innånding av TRO betegnes som passiv røyking.

Påvirkning av tobakksrøyk kan påvises ved å måle nedbrytningsstoffet cotinin i urinen, eller direkte påvisning av cotinin (fra nikotin) eller nikotin i hårprøver.

De fleste sjeneres av den akutte irritasjonsvirkningen av kjemisk meget aktive komponenter i tobakksrøyk, bl.a. formaldehyd og andre forbrenningsprodukter. Det er nå ikke lov å røyke på offentlige steder (røykeloven).

Tobakksrøyk virker sammen med andre forurensninger (dette gjelder bl.a. gassen radon og asbest) og øker risikoen for lungeirritasjon og kreft.

Se også røyking.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.