toluen

Artikkelstart

Toluen er en fargeløs væske som hovedsakelig forekommer i lett tjæreolje, et destillasjonsprodukt av grov steinkulltjære. Kjemisk formel er C6H5CH3. Stoffet brukes i industrien som råmateriale i produksjon av fargestoffer, eksplosiver og søtstoffet sakkarin. Toluen tilhører gruppen organiske løsemidler.

Faktaboks

Uttale
toluˈen
Også kjent som
metylbenzen

Toluen er giftig ved innånding av dampene og ved hudkontakt. Giftigheten er betinget i at toluendamp tas lett opp gjennom lungene og at flytende toluen tas opp gjennom huden. Fra opptaksorganet fordeler toluen seg lett via blodbanen, og i leveren metaboliseres ca. 2/3 av det som er tatt opp til hippursyre, som skilles relativt fort ut gjennom urinen. Toluen i luft som pustes inn fører raskt til hodepine når konsentrasjonen er 1000 ppm, og etter lengre eksponering på dette nivået, får den berørte svimmelhet og kvalme. Toluen virker også slimhinneirriterende.

Symptomene etter slike lette forgiftninger forsvinner vanligvis etter 24 timer. Langvarig eksponering kan føre til kronisk toluenbetinget encefalopati, som ofte kalles løsemiddelsyndrom. Akutt, sterk eksponering kan føre til akutt leverskade og nyreskade.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg