Tran, fiskeolje fremstilt av torskelever; benyttes som vitamintilskudd og som kilde for de langkjedede omega-3 fettsyrene DHA og EPA i kostholdet. Omega-3 fettsyrer reduserer triglyseridnivået i blodet, men har ubetydelig effekt på kolesterolnivået. Tran inneholder A- og D-vitamin i tillegg til langkjedede omega-3-fettsyrer. Tokoferoler (vitamin E) er tilsatt for å beskytte de umettede fettsyrene.

I Sosial- og helsedirektoratets anbefalinger fra 2004 anbefales det en gradvis introduksjon av 2,5 ml til 5 ml tran daglig i løpet av de første seks levemånedene fra fireukers alder til alle spedbarn, både morsmelkernærte (for å sikre tilførsel av D-vitamin) og de som får morsmelkerstatning (for å sikre tilførsel av omega-3-fettsyrer). 5 ml kan anbefales også til barn og voksne. Døgndosen inneholder 250 mikrogram A-vitamin, 10 mikrogram D-vitamin, 1,2 gram omega-3-fettsyrer hvorav 0,6 gram dokosaheksaensyre (DHA, fettsyre i omega-3-serien med 22 karbonatomer og 6 dobbeltbindinger) og 0,4 gram eikosapentaensyre (EPA, fettsyre i omega-3-serien med 20 karbonatomer og 5 dobbeltbindinger).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.