tran

Tran er fiskeolje fremstilt av torskelever; benyttes som vitamintilskudd og som kilde for de langkjedede omega-3-fettsyrene3 DHA (dokosaheksaensyre, fettsyre i omega-3-serien med 22 karbonatomer og 6 dobbeltbindinger) og EPA (eikosapentaensyre, fettsyre i omega-3-serien med 20 karbonatomer og 5 dobbeltbindinger) i kostholdet. Omega-3-fettsyrer reduserer triglyseridnivået i blodet, men har ubetydelig effekt på kolesterolnivået. Tran inneholder A- og D-vitamin i tillegg til langkjedede omega-3-fettsyrer. Tokoferoler (vitamin E) er tilsatt for å beskytte de umettede fettsyrene.

Helsedirektoratet anbefaler en gradvis introduksjon av 2,5 til 5 milliliter tran daglig i løpet av de første seks levemånedene fra fireukers alder til alle spedbarn, både morsmelkernærte (for å sikre tilførsel av D-vitamin) og de som får morsmelkerstatning (for å sikre tilførsel av omega-3-fettsyrer). Fem milliliter kan anbefales også til barn og voksne. Døgndosen inneholder 250 mikrogram A-vitamin, 10 mikrogram D-vitamin, 0,6 gram DHA og 0,4 gram EPA.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg