Tran, fiskeolje fremstilt av torskelever; benyttes som vitamintilskudd og som kilde for omega-3 fettsyrer i kostholdet. Omega-3 fettsyrer reduserer triglyseridnivået i blodet, men har ubetydelig effekt på kolesterolnivået. Tran inneholder A- og D-vitamin i tillegg til langkjedede omega-3-fettsyrer. Tokoferoler er tilsatt for å beskytte de umettede fettsyrene.

I Sosial- og helsedirektoratets anbefalinger fra 2004 anbefales det en gradvis introduksjon av 2,5 ml til 5 ml tran daglig i løpet av de første seks levemånedene fra fireukers alder til alle spedbarn, både morsmelkernærte (for å sikre tilførsel av D-vitamin) og de som får morsmelkerstatning (for å sikre tilførsel av omega-3-fettsyrer). 5 ml kan anbefales også til barn og voksne. Døgndosen inneholder 250 mikrogram A-vitamin, 10 mikrogram D-vitamin, 1,2 gram omega-3-fettsyrer hvorav 0,6 gram dokosaheksaensyre (fettsyre i omega-3-serien med 22 karbonatomer og 6 dobbeltbindinger) og 0,4 gram eikosapentaensyre (fettsyre i omega-3-serien med 20 karbonatomer og 5 dobbeltbindinger).

Foreslå endring

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.