transformasjon

Transformasjon, i mikrobiologien betegnelse på omdanning eller forandring ved overføring av DNA. Opptak av nonviralt DNA inn i en prokaryot celle.

Faktaboks

Uttale
transformasjˈon
Etymologi
av trans- og latin formare, ‘danne, lage’
Også kjent som
transformatio

Transformasjon er en mekanisme for overføring av gener fra én bakterie til en annen. Når visse bakterier lever i et flytende miljø i nærvær av DNA fra en annen bakterie, kan de oppta i seg noe av denne fremmede DNA og inkorporere den i sitt kromosom. Dette kan føre til at det oppstår nye arvelige egenskaper hos bakterien, egenskaper som skriver seg fra den bakterien som var leverandør av DNA.

Fenomenet ble først oppdaget hos pneumokokken Streptococcus pneumoniae, men er senere påvist hos mange andre bakteriearter. Alle mulige arvelige egenskaper kan overføres mellom bakterier på denne måten, både fra den ene bakterien til den andre innenfor samme art, og mellom bakterier som tilhører ulike, men nært beslektede arter.

Dette ble først beskrevet 1928 av den engelske mikrobiologen Fred Griffith (1881–1941), som observerte at en substans frigjort fra døde pneumokokker (bakterier som fremkaller lungebetennelse) kunne forårsake permanent omdanning (transformering) av levende pneumokokker. Den amerikanske biokjemikeren Oswald Theodore Avery (1877–1955) viste senere at denne substansen var DNA. Dette er første gang det ble vist at DNA er bærer av de arvelige egenskaper hos levende organismer, et avgjørende gjennombrudd i biologisk forskning

På samme måte som transformasjon av prokaryote celler, brukes transfeksjon av eukaryote celler mye i genteknologi, der DNA-molekylene som man ønsker å få inn i målcellene, er spleiset inn i spesielle vektorer, for eksempel plasmider.

For å øke opptaket av DNA ved bakteriell transformasjon, brukes metoder som elektroporering (som ved transfeksjon av eukaryote celler) eller ved å tilsette Ca++ eller andre divalente kationer til mediet. Det overførte DNA integreres vanligvis ikke i bakteriekromosomet, men forblir ekstrakromosomalt. Fortsatt tilstedværelse sikres ved at det overførte DNA inneholder seleksjonselementer, vanligvis gener som gir resistens mot antibiotika, som kloramfenikol, tetrasyklin eller kanamycin.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg