blodtrykk
/Store medisinske leksikon ※.

Trykk er vanligvis betegnet med bokstaven p (pressure). I medisinsk sammenheng bruker man som regel disse enhetene: kPa (kilopascal), mmHg (millimeter kvikksølv) og cm H2O (centimeter vann).

Hydrostatisk trykk

Hydrostatisk trykk av blodet i kar eller hjerte (se også blodtrykk) og trykk i vevsvæske angis vanligvis i millimeter kvikksølv (mm Hg). Noen ganger måles trykkene ved hjelp av en vannsøyle, for eksempel det sentrale venetrykket, og angis i centimeter vann (cm H2O). Hydrostatiske trykk angis som positive eller negative i forhold til trykket i atmosfæren, det vil si atmosfæretrykket representerer 0-punktet.

Gasstrykk

Gasstrykk i atmosfæreluft, det vil si trykket av enkeltgasser i gassblandinger og trykk av gasser oppløst i væske, for eksempel blodgasser, angis i Nord-Europa oftest i kilopascal (kPa), i USA og mange andre land i mm Hg eller torr. Torr er i praksis lik mm Hg. Gasstrykk angis i absolutte trykk, det vil si at normallufttrykket av atmosfæren ved havets overflate er 101,3 kPa eller 760 mm Hg. Atmosfæretrykk angis også i bar eller millibar, 1 atmosfære = 1,013 bar = 1013 millibar.

Luftveistrykk

Luftveistrykk som blant annet brukes ved innstilling av respiratorer, samt trykket mellom de to bladene av brysthinnen (pleura) angis oftest i cm H2O.

Osmotisk trykk

Osmotisk trykk er det trykket som oppstår over en delvis gjennomtrengelig skillevegg (semipermeabel membran), for eksempel en cellemembran, når konsentrasjonen av små molekylære stoffer på hver side av membranen er forskjellig. Se osmose. Kolloid-osmotisk trykk oppstår når konsentrasjonen av større molekyler, for eksempel plasmaproteiner, er ulik på hver side av en semipermeabel membran, for eksempel karveggen. Kolloidosmotisk trykk angis vanligvis i mm Hg.

Enheter for trykk

De vanligste enhetene for trykk som brukes i medisinsk sammenheng:

1 kPa ≈ 7,5 mm Hg ≈ 10,13 cm H2O

1 mm Hg ≈ 1 torr ≈ 0,13 kPa ≈ 1,36 cm H2O

1 cm H2O = 0,1 kPa ≈ 0,75 mm Hg

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg