Tubulær nekrose akutt, akutt nyresvikt som skyldes akutt ødeleggelse av tubulussystemet i nyrene. ATN er den viktigste årsaken til akutt nyresvikt i sykehus ved siden av nyresvikt forårsaket av blodtrykksfall eller væskeunderskudd. Årsaken er enten dårlig blodforsyning (iskemi) eller toksisk effekt på tubuluscellene. Vanligvis sees ATN etter lavt blodtrykk over noen tid pga. skade, blødning, sepsis eller store operasjoner, men røntgenundersøkelse med intravenøs kontrast kan også gi ATN hos særlig disponerte individer. Ofte er det en kombinasjon av faktorer som bidrar, og en kombinasjon av iskemi og toksisk skade.

Tilstanden er karakterisert av rask stigning i serumkreatinin og oliguri (<500 ml urin/døgn). Anuri (<50 ml/døgn) er sjelden, men nonoligurisk (>500 ml urin/døgn) forekommer. Tilstanden må skilles fra prerenal årsak til akutt nyresvikt, da vil nyresvikten gå tilbake ved å tilføre væske. Urinundersøkelse kan bidra til å skille de to tilstandene siden det ved ATN ofte er rikelig med sylindere og tubulusceller, og konsentrasjonen av natrium i urinen er høyere enn ved prerenal årsak .

Ved ATN vil tubuluscellene tapes eller dø blant annet på grunn av manglende oksygenering sekundært til iskemi eller toskisk skade. Tubulus tettes igjen av sylindre (pigment eller celleavfall). Før nyrefunksjonen bedres må tubulusceller regeneres.

Behandlingen består først og fremst i å behandle den akutte nyresvikten inntil nyrefunksjonen bedres. Ofte vil det være behov for dialysebehandling i en periode. Vanligvis skjer bedringen i nyrefunksjonen raskt, i løpet av 1–4 uker, hos noen noe langsommere, men de fleste blir helt nyrefriske. Når HUS/TTP er årsak til ATN, må det som regel gjøres plasmautskiftning. Eventuelle toksiske substanser må fjernes og blodsirkulasjonen bedres. Sløyfediuretika gis for å bedre urinproduksjonen, men vil ikke ha effekt på forløpet av ATN.

Forebyggende behandling er særlig aktuelt for å hindre røntgenkontrastindusert nyreskade, ved å sikre at det ikke er væskeunderskudd og ved å bruke så skånsom og lite kontrast som mulig.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.