uremibehandling

Uremibehandling er behandling som går ut på å lindre symptomer, men også å forebygge senere komplikasjoner av alvorlig redusert nyrefunksjon. Uremi er en samlebetegnelse på symptomene som kan oppstå ved betydelig redusert nyrefunksjon. Opphopning av avfallsstoffer som normalt utskilles gjennom nyrene påvirker funksjon i andre organsystemer og gir mange forskjellige symptomer og tegn.

Uremibehandlingen består i å korrigere forstyrrelser i blodets syre-basebalanse, elektrolytter, hormoner og vitaminer som blir forstyrret ved alvorlig redusert nyrefunksjon. Når nyrefunksjonen er sterkt nedsatt eller opphørt trenger pasienten nyreerstattende behandling i form av dialyse eller nyretransplantasjon for å overleve.

Kostråd

Kostråd er viktig ved redusert nyrefunksjon fordi mange av avfallstoffene som hoper seg opp ved redusert nyrefunksjon stammer fra kosten. En viss proteinbegrensning sammen med salt-, fosfat-, kalk- og kaliumrestriksjon kan bli nødvendig, men slike råd må balanseres mot behov for å sikre et fullverdig kosthold.

Legemidler og tilskudd

Flere legemidler er ofte nødvendig som ledd i uremibehandling og vurderes individuelt for hver pasient. For å regulere kalkbalansen og benhelsen kan man gi tilskudd av aktivert vitamin D og kalsimimetika. Ved uremi stå man i fare for å utvikle hyperkalemi og hyperfosfatemi. For å redusere opptak av fosfat og kalium fra tarmen, kan man gi fosfatbindere og kaliumbindere. Blodets syre-basebalanse kan korrigeres med natrontabletter. For å motvirke anemi kan man stimulere produksjonen av røde blodceller ved å gi for eksempel erytropoietin (EPO) sammen med jerntilskudd. Blodtrykksbehandling er sentral i behandlingen av uremi for å hindre videre utvikling av nyresvikten og motvirke hjerte- og karsykdommer.

Symptomlindrende behandling

For å behandle hudkløen som ofte oppstår ved uremi kan pasienten ofte få allergimedisiner og/eller lysbehandling. Det kan også være nødvendig å gi avføringsmidler eller kvalmestillende midler mot symptomer fra mage-tarmsystemet. .

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg