uremibehandling

Artikkelstart

Uremibehandling er behandling som går ut på å lindre symptomer, men også å forebygge senere komplikasjoner av alvorlig redusert nyrefunksjon. Uremi er en samlebetegnelse på symptomene og tegnene som kan oppstå ved betydelig redusert nyrefunksjon. Opphopning av avfallsstoffer som normalt utskilles gjennom nyrene påvirker funksjon i andre organsystemer og gir mange forskjellige symptomer og tegn.

Uremibehandlingen består i å korrigere forstyrrelser i blodets syre-basebalanse, elektrolytter, hormoner og vitaminer som blir forstyrret ved alvorlig redusert nyrefunksjon. Når nyrefunksjonen er sterkt nedsatt eller opphørt trenger pasienten nyreerstattende behandling i form av dialyse eller nyretransplantasjon for å overleve.

Kostråd

Kostråd er viktig ved redusert nyrefunksjon fordi mange av avfallstoffene som hoper seg opp ved redusert nyrefunksjon stammer fra kosten. En viss proteinbegrensning sammen med salt-, fosfat-, kalk- og kaliumrestriksjon kan bli nødvendig, men slike råd må balanseres mot behov for å sikre et fullverdig kosthold.

Legemidler og tilskudd

Flere legemidler er ofte nødvendig som ledd i uremibehandling og vurderes individuelt for hver pasient. For å regulere kalkbalansen og benhelsen kan man gi tilskudd av aktivert vitamin D og kalsimimetika. Ved uremi stå man i fare for å utvikle hyperkalemi og hyperfosfatemi. For å redusere opptak av fosfat og kalium fra tarmen, kan man gi fosfatbindere og kaliumbindere. Blodets syre-basebalanse kan korrigeres med natrontabletter. For å motvirke anemi kan man stimulere produksjonen av røde blodceller ved å gi for eksempel erytropoietin (EPO) sammen med jerntilskudd. Blodtrykksbehandling er sentral i behandlingen av uremi for å hindre videre utvikling av nyresvikten og motvirke hjerte- og karsykdommer.

Symptomlindrende behandling

For å behandle hudkløen som ofte oppstår ved uremi kan pasienten ofte få allergimedisiner og/eller lysbehandling. Det kan også være nødvendig å gi avføringsmidler eller kvalmestillende midler mot symptomer fra mage-tarmsystemet. .

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg