varmebehandling

Varmebehandling, bruk av varme som del av et fysikalsk medisinsk og fysioterapeutisk behandlingsprogram. Varmebehandling brukes sjelden alene, og er oftest forbehandling til annen type behandling av muskelskjelettskader/lidelser. Varmebehandling gir økt blodgjennomstrømming i vevet, og kan dermed bidra til å lindre smerter og bedre bevegeligheten til muskler og ledd.

Varmen kan tilføres aktivt, dvs. at personen produserer varmen selv ved å være fysisk aktiv. Varmen kan også gis passivt ved at den tilføres fra varme bad, varme pakninger eller ved hjelp av ulike elektriske instrumenter som varmelamper, kortbølge og mikrobølgeapparater, ultralydsapparater eller laser.

Varmelamper (infrarødt lys) gir varmeeffekt i hudens ulike lag. Kort- og mikrobølgene har noe større dybdevirkning, mens laser og ultralyd har den største dybdevirkningen. Kort- og mikrobølger er høyfrekvente elektromagnetiske bølger i gruppen radiofrekvent stråling. Når slike stråler treffer biologisk vev, går stråleenergien over til varme der hvor strålene absorberes. Ultralyd er mekaniske bølger som omdannes til varme når de blir absorbert i vevet. Varmeeffekten ved ultralydbehandling er ved senefester og andre bennære strukturer.

Varmebehandling av kreft

Varmebehandling av kreft, se hypertermibehandling, eventuelt også fotodynamisk terapi (lysbehandling).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg