vinylklorid

Artikkelstart

Vinylklorid er et brennbart, flyktig organisk løsemiddel og monomer som brukes til produksjon av plaststoffet polyvinylklorid (PVC). Kjemisk formel er CH=CHCl.

Vinylklorid opptas lett ved innånding og hudkontakt, og kan gi akutt og kronisk skade på nervesystemet (løsemiddelskade), lunger (astma, fibrose) og forstyrrelse av leverfunksjonen med karakteristisk arrdannelse (hepatoportal sklerose). Ved søl på huden opptrer frostskade på grunn av hurtig fordampning.

Vinylklorid er kreftfremkallende. Det kan gi en spesiell, sjelden form for leverkreft (angiosarkom i leveren), men er også satt i forbindelse med kreft i hjernen, lymfesystemet, skjoldbruskkjertelen og muligens også føflekkreft (malignt melanom, se også hudkreft).

Vinylklorid kan gi sirkulasjonsforstyrrelser i armer og ben og skader på de ytre fingerleddene med oppløsing av bensubstansen og hudforandringer som ved sklerodermi (vinylkloridsykdom). Sirkulasjonsforstyrrelsene i fingrene ligner på Raynauds fenomen.

Det kreves strenge forebyggende tiltak for bruken av stoffet. Det skal ikke avgis vinylklorid fra ferdig polymerisert PVC i produkter, men det kan avgis sammen med blant annet klor og mer komplekse organiske klorforbindelser når PVC brennes ved for lav temperatur.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg