Norges Røde Kors, frivillig, humanitær hjelpeorganisasjon stiftet 1865 med formål å drive humanitært hjelpearbeid i inn- og utland uten hensyn til rase, tro eller politisk tilhørighet. Norges Røde Kors er en av de eldste nasjonale Røde Kors-foreningene i Det internasjonale Røde Kors. Norges Røde Kors arbeider etter 7 prinsipper: humanitet, upartiskhet, nøytralitet, uavhengighet, frivillighet, universalitet og enhet. Opprinnelig skulle foreningen yte hjelp til sårede i krig. Etter hvert er hovedvekten i arbeidet flyttet over til sosiale oppgaver som omsorgsarbeid for eldre, syke, funksjonshemmede og ensomme, besøkstjeneste, fjellredning, forebyggende AIDS-arbeid og kontakttelefon for barn og unge.

Norges Røde Kors er en landsomfattende organisasjon med ca. 180 000 medlemmer (2007). Foreningen har distriktskontorer i alle landets fylker. Virksomheten faller innenfor fagområdene Omsorgsaktiviteter, Hjelpekorpset og Røde Kors Ungdom. Norges Røde Kors driver et utstrakt nød- og katastrofearbeid og bistår med øyeblikkelig hjelp ved krig, konflikter og naturkatastrofer. Organisasjonens viktigste inntektskilder er automatdrift, bevilgninger fra staten og innsamlingsaksjoner.

Røde Kors Ungdom er Norges Røde Kors' ungdomsorganisasjon og omfatter alle medlemmer som er mellom 13 og 30 år. Røde Kors Ungdom er engasjert i arbeid for å motvirke urettferdighet, intoleranse og maktmisbruk i inn- og utland. Driver med opplysnings- og holdningsarbeid blant ungdom for å forebygge vold og rasisme, støttetiltak rettet mot barn og unge i asylmottak, leirvirksomhet i inn- og utland, og internasjonal utveksling. Organisasjonen har ca. 14 600 medlemmer (2007).

Norges Røde Kors Besøkstjeneste organiserer besøk til mennesker som ønsker støtte og oppmuntring i hverdagen. Besøksvennene driver ikke oppsøkende virksomhet, de lokale Røde Kors-foreningene formidler kontakt med besøkstjenesten. For å bli besøksvenn må man være 18 år, gjennomgå et kurs for besøksvenner, avlegge taushetsløfte og utføre tjenester uten å få betaling.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.