STPD er volumet av en gass regnet ut ved standard trykk og temperatur. Standard trykk er her satt til atmosfærisk trykk ved havnivå, som er 101,325 kPa og tilsvarer 760 mmHg. Standard temperatur er 273 kelvin, som tilsvarer 0 °C.

Faktaboks

Også kjent som
Standard Temperature Pressure Dry

STPD er en forkortelse for Standard Temperature Pressure Dry, og ordet ‘dry’ indikerer at gassen er tørr og fri for vanndamp. For eksempel er det 21% oksygen i tørr luft, noe som betyr at partialtrykket til oksygen er 0,21∙760 mmHg = 160 mmHg. Man kan bruke gass-tilstandsligningen til å regne ut volumet dersom man kjenner temperatur og trykk.

Man regner gjerne ut gassvolumer av oksygen og karbondioksid i blodet ved STPD. Luften i lungene er ofte mettet med vanndamp. Derfor regnes gassvolum i lungene ved BTPS (Body Temperature Pressure Saturated), som betyr at standard temperatur nå settes til kroppstemperaturen ved 37 °C (310 kelvin), og luften er mettet med vanndamp.

Man kan konvertere mellom STPD og BTPS ved å bruke gass-tilstandsligningen, og at vanndamp har damptrykk 47 mmHg ved 37 °C. Mens gasstrykket i tørr luft ved STPD er 760 mmHg, så er trykket av gass ved BTPS gitt som P – 47mmHg der man har trukket fra vanndampens bidrag. Volumet ved STPD er VSTPD, og temperaturen er 273 kelvin. Volumet ved BTPS er VBTPS og temperaturen er 310 kelvin. Bruker man gass-tilstandsligningen, finner man at

\[V_{STPD}= \frac{P – 47}{760}\frac{273}{310} V_{BTPS} \]

For å bruke denne konverteringsformelen må man kjenne trykket (P) og volumet (VBTPS) ved BTPS.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg