Celer betyr 'rask', 'hurtig'. For eksempel pulsus celer, betyr 'rask puls'.

Faktaboks

Uttale
sˈeler

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Morten Mikalsen

Leser til sykdomslære på sykepleie. I boken: Jacobsen, D. & Toverud, K. C. (2017). Sykdomslære : indremedisin, kirurgi og anestesi (3. utg. utg.). Oslo: Gyldendal akademisk. på side 90 blir pulsus celer benyttet om "kraftig pulsanslag". Hva er det som blir riktig?

svarte Erlend Hem

De latinske betegnelsene for forskjellige pulskvaliteter anvendes i dag sjeldent. Det gjelder for eksempel pulsus parvus (svak puls), pulsus magnus (kraftig puls) – og pulsus celer. Det som er helt sikkert, er at det latinske ordet «celer» betyr hurtig, rask. Vi finner det igjen for eksempel i akselerere, som betyr å øke farten. I mange ordbøker står det akkurat det, at pulsus celer betyr rask, hurtig puls. Og det er riktig. Men noen steder er det i tillegg beskrevet at man i tillegg har en svær amplitude. Denne typen – med rask puls og stor amplitude – finner vi typisk ved aortainsuffisiens. Dersom det i læreboken kun står «kraftig pulsanslag», vil jeg nok si at det er en ufullstendig forklaring. Det er neppe tvil om at man ved dette begrepet også, eller kanskje først og fremst, uttrykker at pulsen er rask.

skrev Morten Mikalsen

Tusen takk for presist og utfyllende svar.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg