Kognitiv, det som har med erkjennelse, oppfatning og tenkning å gjøre. I filosofi og psykologi opptrer ofte uttrykket 'kognitiv' som motsetning til det følelsesmessige eller intuitive.

I noe smalere forstand kan uttrykket også betegne det som har med kunnskap å gjøre.

Et kognitivt system er et som kan behandle en viss type informasjon, for eksempel sanseinntrykk, minner, tanker eller språk. Menneskehjernen regnes som et eksempel på et kognitivt system, samtidig som noen teorier omtaler ulike deler av hjernen som ulike kognitive systemer.

De kognitive vitenskapene er de som undersøker informasjonsbehandlingssystemer i mennesker og dyr, og inkluderer fagretninger innenfor disipliner som nevrovitenskap, psykologi, lingvistikk, filosofi, antropologi og kunstig intelligens.

Kognitiv lingvistikk betegner en spesifikk teoretisk retning innen språkvitenskapene.

I filosofien brukes 'kognitiv' og dets motsatser både om psykologiske funksjoner (tankeliv, følelsesliv) og om påstanders funksjoner eller meningsinnhold. Kognitiv står da for det som har med fornuftsbestemt og erfaringsbegrunnet erkjennelse å gjøre.

Et sentralt trekk ved den logiske positivismes filosofi var tesen om at moralske og andre verdiutsagn var non-kognitive og dermed hinsides fornuftens rekkevidde.

En slik ekstrem holdning til hva som var meningsfull og dermed akseptabel erkjennelse (dokumentasjon), hadde også sine talsmenn innen medisinen, men betydningen og viktigheten av ikke-kognitive aspekter for å forstå, og dermed også utforske, menneskers funksjon og helse er i dag allment anerkjent innen medisinsk klinikk og forskning (kvalitativ forskning).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.