Lokus (genplassering)
Lokus er en betegnelse i genetikken som betyr genplassering. Alle gener har en bestemt plassering i genomet til en art. Figuren viser genplassering til ulike gener involvert i immunforsvaret til menneske og mus. Samlingen av gener kalles på engelsk for major histocompatibility complex (MHC). Disse genene finnes hos alle virveldyr, men har ulik plassering eller lokus. Telomerene er endene på kromosomene. En sentromer er innsnevringen på kromosomet som er festepunkt når cellene skal dele seg og fordele kromosomer på to celler.
Kromosomer.

Kromosomer. Skjematisk fremstilling av et kromosom, (kromosom nr. 1) med to kromatider slik det fremkommer i metafasen, og betegnelser som kan beskrive et gens lokalisasjon på kromosomet. Pilen peker på et gen lokalisert til 1q24: 1 står for kromosom 1; q står for kromosomets lange arm, 2 står for region nr. 2 på kromosomet, 4 står for bånd nr. 4 innen region nr. 2. Båndstrukturen til et metafasekromosom kan sees i lysmikroskop etter farging med for ekempel Giemsa (G-bånd-farging).

Av /Store medisinske leksikon ※.

Locus er en bestemt plass på et kromosom. Et gitt gen inntar alltid samme plass på et kromosom, og denne plassen kalles genets locus.

Faktaboks

Uttale
lˈokus
Etymologi
av latin locus, 'sted'; flertall loci, uttales losi
Også kjent som

genplassering, lokus

Beskrivelse av et gens locus

Når man skal beskrive et gens plassering, bruker man ofte et system som er basert på cytogenetikk, det vil si visualisering av kromosomene i mikroskop ved hjelp av fargelegging. Fargeleggingen gjør at man kan studere kromosomenes struktur og endringer i strukturen. Dersom man farger kromosomene med bestemte kjemikalier, får man et mønster av bånd som kjennetegner hvert enkelt kromosom. Fargebåndene får nummer som brukes i betegnelsen av genplassering eller lokus.

Eksempel på genplassering: 14q21 betyr at genet er plassert på kromosom 14, på den lange armen til kromosomet (q), i området 2, i bånd 1.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg