Prøveskyting er utprøving av antatt drapsvåpen som ledd i etterforskningen av hendelsesforløpet ved drap og skyteulykker. Skytingen foregår under kontrollerte betingelser på forskjellig avstand for å vurdere utseendet av en skuddskade, for eksempel spredning av hagl.

For å kunne studere skuddkanaler og eventuell fragmentering av prosjektiler, skytes det gjerne mot et kunstig gelmateriale som gir motstand som tilsvarer kroppsvev. Gelen er gjennomsiktig slik at skuddkanalen, eventuell fragmentering og spredning av prosjektilfragmenter kan filmes med tidslupe, slik at det etterpå kan studeres i langsomt tempo.

Finnes det avfyrte prosjektiler på et åsted, kan man ha prøveskyting med det mistenkte våpenet og samme type prosjektil som ble funnet på åstedet og identifisere drapsvåpenet ved å sammenligne riflemønsteret som er avsatt på prøveprosektilet med det tilsvarende mønsteret på prosjektilene som ble funnet på åstedet. Stemmer riflemønstrene overens, har man med stor sannsynlighet funnet drapsvåpenet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg