Primalterapi er en alternativ psykologisk behandlingsform som går ut på å sette pasienten i en tilstand hvor han bokstavelig talt kan skrike ut all den angst og smerte som han ikke fikk gitt uttrykk for som barn. Primalskriket er det nyfødte barns skrik når det blir født.

Faktaboks

Uttale
primˈalterapˈi
Etymologi
av latin primus, ‘den første’
Også kjent som
primalskrikterapi

Spontan gråt når en person tar opp traumatiske barndomsminner som ledd i en psykologisk behandling, er vanlig og forekommer som ledd i de fleste vitenskapelig funderte terapiformer. Det finnes imidlertid ingen vitenskapelig dokumentasjon for at ensidig fokusering på «skriking» i form av primalterapi er effektivt som løsning på psykologiske konflikter og plagsomme symptomer.

Primalterapi inngår i en rekke av såkalte ekspressive eller intensive psykologiske terapiformer som blomstret opp og fikk en viss popularitet, spesielt i 1960- og 1970-årenes USA (California) i kjølvannet av studentopprøret og hippiebevegelsen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg