Raseblanding er en historisk betegnelse for reproduksjon med utgangspunkt i to individer av forskjellig «rase». Begrepet har særlig vært brukt i forbindelse med mennesker, og det legges da til grunn at menneskene kan meningsfullt deles inn i ulike raser.

Før man fikk skikkelig kunnskap om det molekylære grunnlaget for arv, gjorde det seg gjeldende uklare forestillinger om hvordan arveegenskaper påvirker hverandre hos avkom av individer av forskjellig rase. Mange vitenskapsmenn mente at visse intellektuelle eller temperamentsmessige egenskaper var karakteristiske for forskjellige raser og at en sammenblanding av disse raseegenskapene kunne få negative biologiske følger. Denne tenkemåten var kanskje forårsaket av uheldige forsøk på å overføre til forholdene hos mennesket resultatene av enkelte krysningsforsøk hos husdyr, særlig mellom hunderaser. Andre forskere trakk den motsatte konklusjonen av disse erfaringene med slike krysningsforsøk, og mente at det hadde positiv effekt av forplantning mellom individer av ulikt opphav.

Dagens genetikere finner det ikke lenger formålstjenlig å benytte begrepet rase når det gjelder mennesket og forskjeller mellom menneskegrupper.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.