Raseblanding er en historisk betegnelse for reproduksjon med utgangspunkt i to individer av forskjellig «rase». Begrepet har særlig vært brukt i forbindelse med mennesker, og det legges da til grunn at menneskene kan meningsfullt deles inn i ulike raser.

Før man fikk skikkelig kunnskap om det molekylære grunnlaget for arv, gjorde det seg gjeldende uklare forestillinger om hvordan arveegenskaper påvirker hverandre hos avkom av individer av forskjellig rase. Mange vitenskapsmenn mente at visse intellektuelle eller temperamentsmessige egenskaper var karakteristiske for forskjellige raser og at en sammenblanding av disse raseegenskapene kunne få negative biologiske følger. Denne tenkemåten var kanskje forårsaket av uheldige forsøk på å overføre til forholdene hos mennesket resultatene av enkelte krysningsforsøk hos husdyr, særlig mellom hunderaser. Andre forskere trakk den motsatte konklusjonen av disse erfaringene med slike krysningsforsøk, og mente at det hadde positiv effekt av forplantning mellom individer av ulikt opphav.

Dagens genetikere finner det ikke lenger formålstjenlig å benytte begrepet rase når det gjelder mennesket og forskjeller mellom menneskegrupper.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg