åndedrettssenteret

Åndedrettssenteret, det samme som respirasjonssenteret. Fellesbetegnelse på nerveceller og grupper av nerveceller i hjernen, som styrer og regulerer lungeventilasjonen.

Anatomisk plassering

Åndedrettssenteret er lokalisert til pons, hjernebroen, og til medulla oblongata, den forlengede marg.

Åndedrettssenteret mottar impulser fra kjemoreseptorene, som gir informasjon om partialtrykket av oksygen O2, og karbondioksid CO2, i arterieblodet og pH i mellomcellevæsken i hjernen. Åndedrettssenteret mottar også, via perifere nerver, informasjon fra spesielle reseptorer i muskler, lunger og brystveggen. Åndedrettssenteret sender impulser til de motoriske forhornsceller i medulla spinalis, ryggmargen. Disse cellene sender impulser til åndedrettsmusklene, som rytmisk forkortes og forlenges og forårsaker lungeventilasjon, pusting.

Respirasjon og oksygenbehov

Graden av lungeventilasjon er nøye avstemt kroppens oksygenbehov under vekslende forhold som for eksempel ved muskelarbeid, ved febersykdom, eller ved hvile. Åndedrettssenteret er derfor til enhver tid avhengig av den informasjonen som innkommer fra de forskjellige reseptorer for at en riktig «beslutning» skal kunne tas om hvor ofte og hvor mye pustemusklene skal forkortes.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg