Blå Kors, felleskristen, diakonal organisasjon som arbeider for rusfrihet i samfunnet og for å hjelpe russkadde. Blå Kors Norge ble stiftet i 1906 og er tilknyttet Blå Kors Internasjonale Forbund (IFBC), som har sitt hovedkontor i Sveits.

Fra 1. januar 2009 er Blå Kors en paraplyorganisasjon for 25 landsomfattende kristne organisasjoner og trossamfunn. Organisasjonen samarbeider med en rekke Blå Kors-organisasjoner i Afrika, Asia og Sør-Amerika gjennom IFBC, se Blå Bånd.

Det internasjonal Blå Kors er en evangelisk totalavholdsbevegelse som ble stiftet 1877 i Genève av presten L. Rochat. Organisasjonen har som merke et blått kors på hvit bunn. 

Blå Kors opprettet i 1909 Norges første kursted for alkoholikere, Blåkorshjemmet på Eina. Blå Kors i Norge har ca. 2500 medlemmer, om lag 1000 ansatte, og driver over 42 forskjellige virksomheter i rusomsorgen i 15 fylker (2009).

Virksomhetene omfatter blant annet forebyggende arbeid, rehabiliteringstiltak, oppfølgingstiltak, bo- og omsorgstilbud, trenings- og attføringstiltak, avrusningstiltak, krisesentre og videregående skoler. Det drives et aktivt forebyggende arbeid mot barn og ungdom, blant annet gjennom ungdomsorganisasjonen Blå Kors Ungdom.

Blå Kors driver et titalls behandlingssentre og tilsvarende bo- og rehabiliteringssentre. Blå Kors har også tilbud til spilleavhengige. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.