Blå Kors

Artikkelstart

Blå Kors er en tverrkirkelig, diakonal organisasjon som arbeider for rusfrihet i samfunnet og for å hjelpe russkadde.

Den første Blå Kors-foreningen i Norge ble stiftet i 1906 i Oslo. Det landsomfattende Blå Kors Norge ble stiftet i 1909, og er tilknyttet International Blue Cross (Internasjonal Blå Kors - IBC), som har sitt hovedkontor i Sveits.

1. januar 2009 ble Blå Kors også en paraplyorganisasjon for et tyvetalls landsomfattende kristne organisasjoner og trossamfunn. Dette skjedde ved en organisatorisk sammenslåing mellom Blå Kors Norge og Rusfri Kristenfolkets Edruskapsråd.

Organisasjonen samarbeider med en rekke Blå Kors-organisasjoner i Afrika, Asia og Sør-Amerika gjennom IBC, se Blå Bånd. Internasjonal Blå Kors er en tverrkirkelig og ruspolitisk bevegelse som ble stiftet 1877 i Genéve av presten Louis L. Rochat. Organisasjonen har et blått kors på hvit bunn som merke.

Aktivitet i Norge

Blå Kors opprettet i 1909 Norges første kursted for alkoholikere, Blåkorshjemmet på Eina. Blå Kors i Norge har ca. 2500 medlemmer, om lag 1000 ansatte, og driver over 50 forskjellige virksomheter i 10 fylker (2021).

Virksomhetene omfatter blant annet forebyggende arbeid, rehabiliteringstiltak, oppfølgingstiltak, bo- og omsorgstilbud, trenings- og attføringstiltak, avrusningstiltak, krisesentre og videregående skoler. Det drives et aktivt forebyggende arbeid mot barn og ungdom, blant annet gjennom ungdomsorganisasjonen Blå Kors Ungdom.

Blå Kors driver sju behandlingssentre og et tilsvarende antall bo- og rehabiliteringssentre. Blå Kors har også tilbud til spilleavhengige.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg