Den norske legeforening

Marit Hermansen er president i Den norske legeforening.
Marit Hermansen
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Artikkelstart

Den norske legeforening er en medlemsorganisasjon for leger. Foreningen ble stiftet i 1886 med navnet Den norske lægeforening, og skiftet navn i 2007. Staten har delegert ansvaret for godkjenning av legespesialister til foreningen, og foreningen har således en sentral rolle i legers videre- og etterutdannelse.

Formål

Den norske legeforening har som formål å virke for høy faglig og yrkesetisk standard blant foreningens medlemmer, å fremme medlemmenes sosiale, kollegiale og økonomiske interesser, å verne om medlemmenes psykiske og fysiske helse. Videre skal foreningen fremme legeutdanningen og medisinsk vitenskapelig virksomhet, å fremme tiltak som er egnet til å bedre befolkningens helse, samt arbeide med helsepolitiske spørsmål.

Organisasjonsstruktur

Foreningens medlemmer er organisert i fylkesavdelinger etter medlemmenes arbeidssted og yrkesforeninger etter ansettelsesforhold. Disse arbeider med fagforeningssaker, og foreningen er part i en rekke tariffavtaler. Dessuten finnes en rekke spesialforeninger som ivaretar medlemmenes ulike faglige interesser.

Foreningen har om lag 36 000 medlemmer (2020), herav omtrent 4500 medisinstudenter. Den har hovedkontor i Oslo og utgir Tidsskrift for Den norske legeforening (grunnlagt 1881). Foreningens president siden 2014 er Marit Hermansen.

Den norske legeforening gikk ut av Akademikernes Fellesorganisasjon i 1996 og deltok i 1997 i dannelsen av den nye hovedsammenslutningen Akademikerne.

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg