Den norske legeforening, til 2007 Den norske lægeforening, stiftet 1886, har som formål å virke for høy faglig og yrkesetisk standard blant foreningens medlemmer, å fremme medlemmenes sosiale, kollegiale og økonomiske interesser, å verne om medlemmenes psykiske og fysiske helse, fremme legeutdanningen og medisinsk vitenskapelig virksomhet, å fremme tiltak som er egnet til å bedre befolkningens helse og å arbeide med helsepolitiske spørsmål.

Foreningens medlemmer er organisert i fylkesavdelinger (19) etter medlemmenes arbeidssted og yrkesforeninger (7) etter ansettelsesforhold. Disse arbeider med fagforeningssaker, og foreningen er part i en rekke tariffavtaler. Dessuten finnes en rekke spesialforeninger som ivaretar medlemmenes ulike faglige interesser.

Foreningen er av staten delegert ansvaret for godkjenning av legespesialister og har således en sentral rolle i legers videre- og etterutdannelse.

Foreningen har ca. 33 400 medlemmer (2017), herav ca. 4400 medisinstudenter. Den har hovedkontor i Oslo og utgir Tidsskrift for Den norske legeforening (grunnlagt 1881). Foreningens president siden 2014 er Marit Hermansen.

Den norske legeforening gikk ut av Akademikernes Fellesorganisasjon i 1996 og deltok i 1997 i dannelsen av den nye hovedsammenslutningen Akademikerne.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.