Den norske legeforening

Legeforeningens logo med Asklepios, legekunstens gud i gresk mytologi.
Logo
Av .
Anne Karin Rime ble valgt til president i Legeforeningen i 2021.
Av .

Artikkelstart

Den norske legeforening er en medlemsorganisasjon for leger. Foreningen ble stiftet i 1886 med navnet Den norske lægeforening, og skiftet navn i 2007. Staten har delegert ansvaret for godkjenning av legespesialister til foreningen, og foreningen har således en sentral rolle i legers videre- og etterutdannelse. Legeforeningen organiserer 95 prosent av legene i Norge.

Formål

Den norske legeforening har som formål å virke for høy faglig og yrkesetisk standard blant foreningens medlemmer, å fremme medlemmenes sosiale, kollegiale og økonomiske interesser, og å verne om medlemmenes psykiske og fysiske helse. Videre skal foreningen fremme legeutdanningen og medisinsk vitenskapelig virksomhet, å fremme tiltak som er egnet til å bedre befolkningens helse, samt arbeide med helsepolitiske spørsmål.

Organisasjonsstruktur

Foreningens medlemmer er organisert i fylkesavdelinger etter medlemmenes arbeidssted og yrkesforeninger etter ansettelsesforhold. Disse arbeider med fagforeningssaker, og foreningen er part i en rekke tariffavtaler. Dessuten finnes en rekke spesialforeninger som ivaretar medlemmenes ulike faglige interesser.

Foreningen har vel 38 000 medlemmer (2021). Den har hovedkontor i Oslo og utgir Tidsskrift for Den norske legeforening (grunnlagt 1881). Foreningens president siden 2021 er Anne Karin Rime. Generalsekretær er Siri Skumlien.

Den norske legeforening gikk ut av Akademikernes Fellesorganisasjon i 1996 og deltok i 1997 i dannelsen av hovedsammenslutningen Akademikerne, som den senere har vært tilsluttet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg