Den norske legeforening, til 2007 Den norske lægeforening, stiftet 1886, har som formål å virke for høy faglig og yrkesetisk standard blant foreningens medlemmer, å fremme medlemmenes sosiale, kollegiale og økonomiske interesser, å verne om medlemmenes psykiske og fysiske helse, fremme legeutdanningen og medisinsk vitenskapelig virksomhet, å fremme tiltak som er egnet til å bedre befolkningens helse og å arbeide med helsepolitiske spørsmål.

Foreningens medlemmer er organisert i fylkesavdelinger (19) etter medlemmenes arbeidssted og yrkesforeninger (7) etter ansettelsesforhold. Disse arbeider med fagforeningssaker, og foreningen er part i en rekke tariffavtaler. Dessuten finnes en rekke spesialforeninger som ivaretar medlemmenes ulike faglige interesser.

Foreningen er av staten delegert ansvaret for godkjenning av legespesialister og har således en sentral rolle i legers videre- og etterutdannelse.

Foreningen har ca. 32 600 medlemmer (2015), herav ca. 4400 medisinstudenter. Den har hovedkontor i Oslo og utgir Tidsskrift for Den norske legeforening (grunnlagt 1881). Foreningens president siden 2014 er Marit Hermansen.

Den norske legeforening gikk ut av Akademikernes Fellesorganisasjon 1996 og deltok 1997 i dannelsen av den nye hovedsammenslutningen Akademikerne.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.