LHRH

Artikkelstart

LHRH er et prohormon som stimulerer hypofysens produksjon og sekresjon av LH (luteiniserende hormon) og FSH (follikkelstimulerende hormon). Det er et nevropeptid som består av 10 aminosyrer og produserer hovedsakelig i hypothalamus.

Faktaboks

Også kjent som
fork. for luteinizing hormone releasing hormone LH-frigjørende hormon luliberin

Virkning

Hypothalamus skiller ut LHRH som igjen stimulerer hypofysen til å skille ut LH og FSH, to gonadotropiner som styrer aktiviteten i kjønnskjertlene. LHRH kalles derfor også gonadotropin-frigjørende hormon (gonadotropin releasing hormone, GnRH).

Hormonet virker ved å binde seg til og aktivere spesifikke reseptorer på overflaten av de gonadotropin-produserende cellene i hypofysen. LHRH utskilles støtvis, og hyppigheten av sekresjonspulsene endrer forholdet mellom mengdene av LH og FSH som utskilles.

Bruksområder for legemidler

Kontinuerlig stimulering fører til at sekresjonen av LH og FSH hemmes.

Dette utnyttes i behandlingen av prostatakreft, hvor kreftcellenes vekst stimuleres av testosteron. Legemidler som ligner på LHRH i struktur kan modifiseres slik at de gir en kontinuerlig stimulering av hypofysen. Dermed hemmes utskillelsen LH og videre også testosteron-sekresjonen.

Korttidsvirkende LHRH-preparater kan brukes til å stimulere eggløsning eller spermieproduksjon ved infertilitet

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg