GnRH er et hormon som utskilles fra hypotalamus, og som stimulerer hypofysens produksjon og sekresjon av LH (luteiniserende hormon) og FSH (folikkelstimulerende hormon). Sekresjon av GnRH aktiveres ved puberteten og er viktig for normal funksjon av reproduktive organer.

Faktaboks

Etymologi
forkortelse for engelsk gonadotropin releasing hormone
Også kjent som
gonadolibrin; LHRH (luteinizing hormone releasing hormone); gonadotropinfrigjørere

Egenskaper og frigjøring

GnRH er et nevropeptid som består av 10 aminosyrer og produseres hovedsakelig i hypothalamus.

Hormonet frigjøres i pulser med minutters til timers mellomrom. Forstyrrelser i sekresjonsmønsteret kan føre til infertilitet.

GnRH virker ved å binde seg til og aktivere spesifikke reseptorer på overflaten av de gonadotropin-produserende cellene i hypofysen. Gonadotropiner er en fellesbetegnelse for hormonene LH og FSH.

Klinisk bruk

Kontinuerlig tilførsel av GnRH gjør hypofysecellene ufølsomme for hormonet, og produksjonen av LH og FSH opphører. GnRH-lignende substanser med langtidseffekter på hypofysecellene benyttes derfor i behandlingen av prostatakreft for å stoppe produksjonen av testosteron, som er avhengig av varierende pulsatil stimulering av LH (kjemisk kastrasjon).

Korttidsvirkende GnRH-preparater kan brukes til å stimulere eggløsning eller spermieproduksjon ved infertilitet

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg