Nasjonal helseplan er en betegnelse på flere dokumenter både av offentlig og ikke-offentlig karakter siden 1980. Begrepet ble på nytt aktualisert i 2006 da Regjeringen Stoltenberg II la fram Nasjonal helseplan (2007–2010).

Formålet var å presentere status for helsetjenesten i landet og samtidig foreslå politiske handlinger med et tidsperspektiv ut over de årlige budsjettene. Planen presenterte seks bærebjelker som skal prege alle typer helsetjenester:

  1. helhet og samhandling i tjenesteytingen
  2. demokrati og legitimitet for de beslutninger som fattes
  3. nærhet og trygghet ved tjenesteytingen
  4. en sterkere rolle for brukeren
  5. faglighet og kvalitet i tjenestene
  6. sammenhengen mellom arbeid og helse

Planen la opp til at den nasjonale oversikten og styringen skulle bedres, samtidig som ansvaret for konkrete tiltak i møte med pasientene ble beholdt hos tjenesteyterne. Straks etter fremleggelsen ble planen kritisert for å være uklar, profilløs og uten vilje til å gjøre prioriteringer samt at den ville danne grunnlaget for ytterligere økonomiske problemer i spesialisthelsetjenesten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg