SYSVAK er et nasjonalt vaksinasjonsregister, tidligere kalt System for vaksinasjonskontroll.

Faktaboks

Også kjent som
system for vaksinasjonskontroll

SYSVAK ble landsomfattende i 1995. I årene 1976 til 1995 var fem fylker med i en prøveordning for SYSVAK, kalt SYSBARN. Her ble barnevaksiner registrert i fylkene Østfold, Akershus, Oslo, Hedmark og Hordaland.

Registeret reguleres gjennom egen forskrift og er hjemlet i lov om helseregistre. SYSVAK ble utviklet for å holde oversikt over vaksinasjonsdekningen i landet.

Registeret er et hjelpemiddel som bidrar til å sikre at alle barn får et tilfredsstillende vaksinasjonstilbud. Helsepersonell som vaksinerer har siden 2011 plikt til å melde alle vaksiner som er gitt.

For vaksiner utenfor barnevaksinasjonsprogrammet er det meldeplikt forutsatt samtykke til registrering. Det er ikke anledning til å reservere seg mot registrering av vaksinasjoner gitt i henhold til Barnevaksinasjonsprogrammet eller tilhørende program.

Det er tilrettelagt en elektronisk tjeneste for tilgang til egne data i SYSVAK, gjennom vaksinetjenesten. Tjenesten er tilgjengelig via helsenorge.no.

Det publiseres årlig vaksinasjonsdekning for Barnevaksinasjonsprogrammet.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg