Afte er en tilstand med en eller flere små, runde, velavgrensede, hvite, ømfintlige sår på munnslimhinnen. Sårene er dekket av fibrin og gror etter én til to uker. De kommer ofte etter skader i munnslimhinnen, i forbindelse med menstruasjon eller uten foranledning i det hele tatt.

Som regel debuterer aftene i barndommen eller ungdomsalder. I starten viser aftene seg som blærer. Når blærene brister blir det et overfladisk, grålig belagt sår med en rød randsone.

Årsaken er ukjent og kan være immunologisk/allergisk. Man har spekulert på om det er en autoimmun reaksjon fra pasienten mot en spesiell (Listerform) av en streptokokk som kan infisere et lite sår eler kutt i slimhinnen som er oppstått etter spising av hard og skarp mat, tannbørsting der børsten har revet hull i slimhinnen eller at andre objekter har forårsaket små, og ellers ubetydelige skader. Tilstanden kommer ofte igjen, særlig ved stressituasjoner og ellers ved gjentagelser av ovenfor nevnte årsaker.

Utslettet forsvinner som regel av seg selv i løpet av et par–tre dager. Ingen effektiv behandling. God munnhygiene er viktig.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.