Munnskåld er en tilstand med en eller flere små, runde, velavgrensede, hvite, ømfintlige sår på munnslimhinnen. Sårene er dekket av fibrin og gror etter én til to uker. De kommer ofte etter skader i munnslimhinnen, i forbindelse med menstruasjon eller uten foranledning i det hele tatt.

Faktaboks

Også kjent som
aftøs stomatitt, afte, munnsvie, gomrøyte

Som regel debuterer munnskåldene i barndommen eller ungdomsalder. I starten viser munnskåldene seg som blærer. Når blærene brister blir det et overfladisk, grålig belagt sår med en rød randsone.

Årsaker

Årsaken er ukjent og kan være immunologisk/allergisk. Man har spekulert på om det er en autoimmun reaksjon fra pasienten mot en spesiell (Listerform) av en streptokokk som kan infisere et lite sår eller kutt i slimhinnen som er oppstått etter spising av hard og skarp mat, tannbørsting der børsten har revet hull i slimhinnen eller at andre objekter har forårsaket små, og ellers ubetydelige skader. Tilstanden kommer ofte igjen, særlig ved stressituasjoner og ellers ved gjentagelser av ovenfor nevnte årsaker.

Behandling

Utslettet forsvinner som regel av seg selv i løpet av et par–tre dager. Ingen effektiv behandling. God munnhygiene er viktig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg