Goldmanns applanasjonstonometri
Goldmanns applanasjonstonometri
Av .

Applanasjons-tonometer er et instrument for måling av øyetrykket, det vil si væsketrykket inne i øyet. Måleprinsippet er at man registrerer hvilken kraft som er nødvendig for å avflate (applanere) et gitt areal av den sentrale hornhinnen. Jo høyere øyetrykket er, jo større kraft må til for å oppnå avflating.

Det absolutt mest brukte applanasjonstonometeret er Goldmanns applanasjonstonometer. Dette monteres på øyelegens spaltelampe. Øyeoverflaten dryppes med en bedøvende øyedråpe, og tårevæsken tilføres en ørliten mengde fluorescein, som lyser grønt ved blått lys i spaltelampen. Når fremre flate av tonometerproben har avflatet et nøyaktig like stort hornhinneareal som probetuppens areal, er all grønnfarge presset bort av tonometerproben, og ligger som en grønn ring rundt denne. Tonometeret registrerer hvilken kraft som ble brukt, og omgjør dette direkte til øyetrykket målt i millimeter kvikksølv (mmHg).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg