Steiner i badstue

På badstuovnen er det ofte steiner som man kan helle vann over. Vannet fordamper og bidrar til økt luftfuktighet i badstuen.

Steiner i badstue
Av /Shutterstock.
Badstue
Badstuer kan ha mange ulike designer. Her er det også en badestamp foran badstuen. Om vinteren er det ganske vanlig å rulle seg rundt i snøen etter et badstubad og så gå inn i varmen igjen.
Saunakonkurranse
I Finland er det tradisjon for å arrangere konkurranser i sauna.
Saunakonkurranse
Av /NTB.

Badstubad er den mest brukte form for svettebad. Temperaturen i baderommet holdes oftest mellom 55 og 70 °C, men kan gå betydelig høyere (over 100 °C). Til å begynne med skal det være tørr luft, men under badet kastes vann på steinene i badstuovnen, og det kommer derved en støtvis damputvikling med økning av fuktigheten. Irritasjonen av huden kan økes ved pisking med bjørkekvister.

Faktaboks

Også kjent som

finsk: sauna

Etter badstubadet kan det tas kald dukkert, kald dusj eller liknende. Badstubad ansees av mange å være meget rensende fordi den sterke svettingen åpner porene godt og det har vært hevdet at det virker sterkt herdende på grunn av de store temperaturvekslingene, og motvirker tretthet og muskelstølhet ved å bedre blodsirkulasjonen i musklene.

Typer

Badstubad er en eldgammel badeform; ulike folkeslag synes å ha utviklet den uavhengig av hverandre.

I den innrøykende badstua, som fremdeles er i bruk enkelte steder, er ovnen en steinrøys med ildsted under. Røyken samler seg inne i badstua før den trekker ut gjennom sprekker i veggene. I den utrøykende badstua hadde ovnen pipe, og steinene var omgitt av en kappe av mur eller jern.

Jernovnene ble etter hvert de vanligste fordi de tok mindre plass enn murovnen og kunne fyres kontinuerlig under badingen. Etter hvert ble elektrisk badstuovn mer vanlig, likeledes termostat for styring av romtemperaturen i badstuen, sikkerhetstermostat som kobler ut ovnen om den blir tildekket, og klokke for forhåndsinnstilling av tilkoblings- og frakoblingstidspunkt.

Badstuer bør ha ventilasjonsåpninger under ovnen og øverst på veggen eller i taket, for ventilasjon av badstuen.

Interiøret er oftest i tre, oftest gran, og det er isolasjon i veggene. Furu bør ikke benyttes, da kvaen kommer ut når badstuen blir varm. Badstuer har fått en sterk utbredelse i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg