centiMorgan er en måleenhet i genetikk som sier noe om avstanden mellom to steder på et kromosom. Målenheten er egentlig et mål på hvor stor sjansen er for at de to stedene på kromosomet vil bli adskilt ved at det skjer en rekombinasjon under celledeling (genetisk kobling). Jo lenger unna hverandre de er, jo større er sjansen for adskillelse. Én centiMorgan er det samme som omtrent 1 prosent sjanse for adskillelse ved overkrysning (rekombinasjon).

Faktaboks

Også kjent som
cM

CentiMorgan forkortes cM.

Utregning av centiMorgan

CentiMorgan er en størrelse som ikke er overførbar til fysisk avstand (i antall nukleotider), men hos menneske tilsvarer 1 cM i gjennomsnitt en avstand på om lag én million nukleotider.

For å regne ut cM har forskere brukt krysningsforsøk, for eksempel med bananflue, og observert hvor mange etterkommere som har en annen kombinasjon av egenskaper enn foreldrene, altså hvor det har skjedd en rekombinasjon.

For modellorganismer, som for eksempel bananflue, vet man veldig mye om hvilke gener som fører til hvilke egenskaper, og det er enkelt å sette opp slike krysningsforsøk. For mennesker er det annerledes, og man må istedenfor følge egenskaper gjennom stamtavler.

Innenfor mindre intervaller tilsvarer 1 cM omtrent én prosent sannsynlighet for overkrysning (rekombinasjon) under meiosen. Over lengre avstander er den genetiske avstanden i cM større enn den observerte frekvensen av overkrysning, og man benytter da matematiske funksjoner for å bestemme genetisk avstand.

Eksempel

I et tenkt forsøk er det totale antall etterkommere 1884, mens antallet med rekombinasjon er 280.

Antall centiMorgan for de to genene man har undersøkt er da:

\[\frac{280}{1884} \cdot 100 = 14{,}9 \text{ prosent} = 14{,}9 \text{ cM}\]

Historikk

Begrepet centiMorgan er oppkalt etter genetikeren Thomas Hunt Morgan som var en av pionerene innen genetikk på begynnelsen av 1900-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg