Depilering, fjerning av hår. Uønsket hårvekst (for eksempel ved hirsutisme) kan fjernes med ulike metoder. Eksempler er kjemiske midler, voks som en smører på og river av, slik at hårene følger med, napping, klipping og barbering. Disse metodene gir midlertidige resultater, det vil si at hårene gror ut igjen. Det er en vanlig misoppfatning at barbering stimulerer hårveksten.

Elektrolyse er en metode der man ødelegger den nederste delen av hårsekken ved hjelp av en elektrisk nål. Problemet med denne metoden er at det er vanskelig å treffe presist. Dette gjør at en ofte må gjenta behandlingen. Det kan dessuten bli arrdannelser. Elektrolyse er i tillegg vondt og forholdsvis kostbart.

Laserbehandling er nå den mest brukte metode for hårfjerning. Resultatene er varierende avhengig av hvilken type laser som brukes. Metoden er effektiv bare på mørke hår på lys hud. Prinsippet er at laserlyset blir fanget opp av pigmentet i håret og deretter overført til hårsekken som så blir ødelagt. Diode- og alexandritt-laser synes å gi best langtidsresultat.

Intenst pulset lys (IPL) er en metode som er mye brukt. Imidlertid er langtidseffekten av denne behandlingen mangelfullt dokumentert.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.