Hårfjerning er å fjerne hår. Uønsket hårvekst, for eksempel ved hirsutisme, kan fjernes med ulike metoder. Eksempler er hårfjerningsmidler, voks som en smører på og river av, napping, klipping og barbering. Disse metodene gir midlertidige resultater, det vil si at hårene gror ut igjen. Det er en vanlig misoppfatning at barbering stimulerer hårveksten.

Den mest brukte metoden er laserbehandling, men den egner seg bare på mørke hår som vokser på lys hud. Ofte må behandlingen gjentas flere ganger. Elektrolyse kan gi varig effekt, men ved denne metoden fjerner man ett og ett hår og den egner seg derfor bare for begrensede hudområder. Noen hårfjerningsmidler oppløser håret og virker på kortere sikt. Voksbehandling er også en metode som fjerner hår midlertidig.

Elektrolyse

Elektrolyse er en metode der man ødelegger den nederste delen av hårsekken ved hjelp av en elektrisk nål. Problemet med denne metoden er at det er vanskelig å treffe presist. Dette gjør at en ofte må gjenta behandlingen. Det kan dessuten bli arrdannelser. Elektrolyse er i tillegg vondt og forholdsvis kostbart.

Laserbehandling

Laserbehandling er den mest brukte metoden for hårfjerning. Resultatene varierer avhengig av hvilken type laser som brukes. Metoden er effektiv bare på mørke hår på lys hud. Prinsippet er at laserlyset blir fanget opp av pigmentet i håret og deretter overført til hårsekken som så blir ødelagt. Diode- og alexandritt-laser synes å gi best langtidsresultat.

Intenst pulset lys (IPL) er en metode som er mye brukt. Imidlertid er langtidseffekten av denne behandlingen mangelfullt dokumentert.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg