Varselskilt for radiaktiv stråling

Doseekvivalent er et strålehygienisk mål for virkningen som ioniserende stråling har på forskjellig vev i kroppen. Uttrykket brukes i strålevernsammenheng. Ekvilant dose angir den øvre faregrensen for bestråling av vedkommende vev før skade inntreffer og måleenheten er sievert, Sv.

Faktaboks

Uttale
doseekvivalˈent

Effekten av radioaktiv bestråling og risikoen for stråleskade varierer fra vev til vev men avhenger særlig av to forhold: 1) hvilket vev eller organ som bestråles og 2) hvilken type radioaktiv stråling som benyttes. De ulike vevene i kroppen har forskjellig følsomhet for radioaktiv bestråling. Eggstokkene hos kvinner er tyve ganger mer følsom for bestråling enn huden. Typen av radioaktiv stråling har også stor betydning for den effekt som strålingen har. Alfastråling har således tyve ganger mer skadelig virkning på vevet i kroppen enn gamma- og betastråling.

Doseekvivalenten må ikke forveksles med den mengden av strålingsenergi som er avsatt i et vev, og som angis i gray.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg