Etterspørsel er i økonomisk teori en betegnelse på den mengden av en vare som kjøperne er villige til å betale for. Et individs etterspørsel vil generelt avhenge av prisen på varen, prisen på andre liknende varer, individets inntekt og dets preferanser.

I Norge og i de fleste andre høyinntektsland dekkes behovet for helsetjenester gjennom offentlige (eller offentlig regulerte) forsikringsordninger. For enkelte tjenester er det en egenandel, og størrelsen på denne vil kunne påvirke etterspørselen. Kombinasjonen av lave egenandeler og offentlig forsikring har imidlertid til hensikt å sikre at individuell inntekt ikke skal ha betydning for befolkningens mulighet til å få dekket sitt behov for helsetjenester.

Etterspørselen etter helsetjenester vil bestemmes av behovet for tjenester, men også av hvorvidt tjenestene faktisk er tilgjengelige. Medisinske nyvinninger kan for eksempel gi mulighet for å behandle tilstander som tidligere ikke kunne behandles og der vil dermed oppstå en ny etterspørsel etter disse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg