Fjesingforgiftning er forgiftning etter stikk av fjesing (Trachinus draco), en 20–40 cm lang fisk med blå, grønne og gule skråstriper langs sidene. Den finnes langs kysten i Norge fra Trondheimsfjorden og sørover. Giftkjertlene ved ryggfinnene og gjellelokksfinnene gir ofte lokale og systemiske forgiftninger.

Hvis giften ved stikk kommer gjennom huden, utløses en intens smerte, hevelse omkring såret og uvelhetsfølelse. I sjeldne tilfeller med mange og dype stikk kan personen få generelle forgiftningssymptomer med åndedrettsbesvær, kramper og skade av blodceller. Dødsfall er rapportert i utlandet.

Giften inaktiveres og spaltes av varme, noe som gir mulighet for effektiv behandling. Giftinformasjonen anbefaler at kroppsdelen så fort som mulig stikkes ned i så varmt vann som en kan tåle (40–45°), eventuelt kan en ha varmt vann på en tykk klut, med stadig påfyll av varmt vann, kaffe eller te fra termos, men man må passe på så en ikke blir skåldet. Bedringen kan komme meget raskt, og symptomene kan forsvinne i løpet av 30–45 minutter.

Uten denne behandlingen kan smertene vare opptil ett døgn og hevelsen i flere dager. Varer symptomene lenge, må det vurderes om det er kommet infeksjon som bør behandles med antibiotika. Behandling med kortisonpreparater kan dempe symptomene noe. Stivkrampevaksine anbefales.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.