Interseksualitet, også kalt intersex, er en samlebetegnelse på flere fenomener hvor  kroppen enten ved fødselen og/eller i pubertetsutviklingen ikke samsvarer med de to vanlige kjønnskategoriene jente/gutt, kvinne/mann. Noe ganger er dette synlig på utsiden, som for eksempel at personen har penis og utvikler bryster i tillegg.

Interseksualitet kan komme av uvanlige sammensetninger av kjønnskromosomer som XO (Turners syndrom), XXY (Klinefelters syndrom) og fenomenene hel- eller delvis androgen insensitivitet (Morris syndrom), Imperato-McGinley syndrome, XX/XY-mosaikker foruten flere utgaver av adrenogenitalt sydrom.

Tidligere ble dette sett som feil eller syndromer (samling av symptomer), men de senere årene har flere tatt til ordet for en normalisering av det å være intersex, for eksempel som et tredje kjønn i tillegg til mann og kvinne. Et vesentlig spørmål som reises av intersex-organisasjonene, er om det er riktig å "korrigere" kjønnsorganene til barn før de er gamle nok til selv å bestemme om de vil være jente, gutt, intersex eller noe annet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

9. februar 2014 skrev Esben Esther Pirelli Benestad

Et mer vanlig benyttet ord for interseksualitet er "intersex". Det er dette som vanligvis benyttes internasjonalt.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.